İngiltere'de yaşam
Blog ana sayfası
Yurt Dışında Yaşam
Yurt dışı ipuçları

İngiltere’de Yaşam Rehberi ve İpuçları

9 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Popüler

All countries

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Popüler

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Powered by Birlesik Odeme

30 dakikada teslimat

İngiltere’de yaşam rehberi yazımızda İngiltere’de yeni bir hayat düşünenler için konuyu detaylıca ele alıyoruz. Krallar, kraliçeler, prensler, prensesler. Avrupa’nın finans merkezi. Dünya sıralamalarında ilk 10’a giren yüzyıllarca yıllık köklü üniversiteler. Güçlü pasaport. Tüm dünyada en çok konuşulan yabancı dil. Gitmeyenlerin bile bir çırpıda hakkında birçok şey sayabileceği bir ülke İngiltere.

İngiltere iş kurmak isteyen girişimcilere, yatırımcılara, iyi bir eğitim almak isteyen gençlere, çalışan dostu şirketlerde çalışmak isteyen yüksek vasıflı çalışanlara pek çok imkan sunarken, çok kültürlü geçmişiyle de göçmenleri sıcak karşılıyor. Bir zamanlar “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” olarak anılan Birleşik Krallık’ı oluşturan dört ülkeden biri olan İngiltere, sadece seyahat için değil yeni bir hayat kurmak için de hayallerdeki ülke. İngiltere’de yaşamak iş kurmak isteyen girişimcilere, yatırımcılara, iyi bir eğitim almak isteyen gençlere, çalışan dostu şirketlerde çalışmak isteyen yüksek vasıflı çalışanlara pek çok imkan sunarken, çok kültürlü geçmişiyle de göçmenleri sıcak karşılıyor.

İngiltere’de Yaşam Nasıl?

Brexit sonrası nitelikli göçmenler için cazibe merkezi olmak için kolları sıvayan İngiltere öğrenciler ve yatırımcılardan başka hedef iş kollarındaki açığı kapatmak amacıyla iyi eğitimli çalışanları da çağırıyor. “İngiltere’de yaşamak istiyorum” diyenlerin ilk tercihi olan Ankara Anlaşması, Brexit sonrası sona ermişti. Ancak iş veya eğitim amacıyla birçok kapı hala açık. İngiltere’de 5 yıl çalıştıktan sonra ailenizle birlikte süresiz oturma izni ve ardından İngiliz vatandaşlığı başvurusu imkanı veren Skilled Worker Visa ve Scale Up Vizesi hakkındaki detayları blogumuzda ele almıştık. Şimdi İngiltere’de yaşamın artı ve eksilerine bakalım.

İngiltere Ekonomisi

Kapitalist ekonomi bu topraklardan çıktı. İngiltere’nin para birimi Sterlin, dünyanın en değerli paraları arasında. 56,55 milyon kişinin yaşadığı İngiltere, kendi kendine yetebilecek dev bir pazar. İngiltere’nin de içinde bulunduğu Birleşik Krallık, dünyanın 5. büyük ekonomisi. Kişi başına düşen milli gelirin yaklaşık 50 bin dolar olduğu ülke, küresel gelişmişlik endeksine göre dünyada 13. sırada olan bir refah ülkesi. Çalışanların yüksek maaşlar alabildiği ülke, yatırım yapmak veya kendi girişimini başlatmak isteyenler için de doğru adres. Ekonomik serbestlik endeksine göre dünyada 24. sırada olan Birleşik Krallık, iş yapma kolaylığı açısından ise 8. sırada. 

İngiltere'de Yaşam Standartları

İngiltere’de Yaşam Standartları

“Sterlin ile kazanıyoruz ama harcamalarımız da Sterlin” diyebilirsiniz, haklısınız! İngiltere’de yaşam gerçekten de pahalı. Yaşam maliyeti endeksinde 137 ülke arasında 31. sırada olan İngiltere, ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran satın alma gücü paritesine bakıldığında 14. sıraya yükseliyor. Yani yaşam maliyetlerinin ve kiraların oldukça yüksek olduğu bu ülkede elde edeceğiniz gelirle her şeye rağmen çok daha rahat yaşamanız mümkün. Eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçların kamu tarafından ücretsiz sunulması özellikle aileler için büyük avantaj. Market alışverişi yapıldığında ise dünya çapında yükselen enflasyona rağmen ürünlerin ulaşılabilir fiyatta olduğu hemen göze çarpıyor. Numbeo verilerine göre Londra’da 4 kişilik bir ailenin kira hariç aylık giderleri 3.127,99 Sterlin civarında iken bir kişi için bu gider 903.08 Sterlin seviyesine düşüyor. Manchester’da ise 4 kişilik bir ailenin kira hariç aylık giderleri 2.487,26 Sterline, bir kişi için ise 725.13 Sterline düşüyor. Bununla beraber giderlerinizi minimize etmeniz ve pasif gelir yaratmanız şartlarınızı iyileştirecektir.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp

İngiltere’de Ev Kiralamak – Ev Almak

İngiltere’de yaşam maliyetlerinde kiralama endeksine bakıldığında ise 20. sıraya kadar yükseliyor. Yani dünyadaki en pahalı konutlar İngiltere’nin büyük şehirlerinde olduğu gibi aylık giderler arasında da en büyük kalem kira. Londra gibi büyük şehirlerde kiraların yüksekliğinin yanı sıra ev bulmak da zorlayıcı olabiliyor. Merkezden uzaklaştıkça konut bulmak kolaylaşıyor. Numbeo verilerine göre Londra’da tek odalı daire şehir merkezinde ise ortalama 1.962,79 Sterlin iken merkezden uzaklaşınca 1.443,19 Sterlin seviyesine kadar iniyor. Aynı daire Manchester şehir merkezinde 924,40 Sterlin, Oxford’da 1168,75 Sterlin, Cambridge merkezinde ise 1.268.75 Sterlin.

İngiltere’de ev kiralamak görece zor olsa da İngiltere’de ev almak çok daha kolay. Düzenli bir işte uzun süredir çalışanların kolaylıkla konut kredisi (mortgage) alabildiği ülkede vadeler 35 yıla kadar uzayabiliyor. Bu da pek çok kişinin kira ödemek yerine ev kredisi taksitleri ödemeyi tercih etmesini sağlıyor. Almak istediğiniz evin %25’i kadar peşinatınız varsa, %75 oranında tutar için kredi alabilirsiniz, kira ödemeye göre karlı çıkabilirsiniz.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/London

İngiltere'de Yaşam Ev Almak Kiralamak

İngiltere Eğitim Sistemi

İngiltere bir eğitim ülkesi. Cambridge, Oxford gibi şehirler tüm dünyanın tanıdığı üniversitelerin yanında Londra ve Manchester da hem eğitim seçeneklerinin çokluğu hem de iyi eğitimliler için iş olanakları ile öne çıkıyor. Daha uygun maliyetlerle iyi bir üniversite eğitimi almak isteyenlerin tercihi ise deniz kıyısında keyifli bir öğrencilik hayatı sunan Brighton. Birleşik Krallık’ta üniversite ücretleri ise okullara ve bölümlere göre değiştiği gibi vatandaşlığa bağlı olarak da değişebiliyor. Uluslararası öğrenciler, Birleşik Krallık vatandaşlarına göre ortalama 2 ila 3 kat arası oranda ücretlere tabi oluyor.

İlk ve ortaöğretimin zorunlu olduğu İngiltere’de özel okul bir zorunluluk değil. İlkokul seviyesinden itibaren kamu kaynaklarıyla nitelikli ve tüm dünyada geçerli bir eğitim sunan İngiltere, çocuğunun geleceğini garanti altına almak isteyen ebeveynlerin de gözdesi. Zira İngiltere’de yaşayan yerleşik aileler, vatandaş olmasalar dahi çocuklarını devlet okuluna gönderme hakkına sahip, üstelik üniversite seviyesine kadar okullar ücretsiz. Okulların kalitesine göre derecelendirildiği, kayıtların ise ikametgah adresine göre yapıldığı ülkede istenilen okulun yakınlarında ev tutmak pahalı olsa da yine de özel okul ücreti ödenmeyeceği göz önüne alındığında karlı bir tercih oluyor. Okula yürüyerek veya bisikletle gitme kolaylığı da cabası. İş değişikliği sebebiyle ülke değiştirmek zorunda kalan ebeveynler için İngiltere’de ilkokul eğitimi oldukça cazip. Zira anadili seviyesinde İngilizce öğrenen çocuklar, dünyanın her yerinde uluslararası okullardaki eğitime hızla adapte olabiliyorlar. 

İngiliz Kültürü

Üzerinde güneş batmayan imparatorluk demiştik. İngiliz kültürü bugün ikonlarıyla neredeyse her yerde! Kırmızı telefon kulübelerinden Londra Köprüsü’ne, Big Ben Kulesi’nden bütün dünyanın hikayelerini dizilerle izlediği kraliyet ailesine, Manchester United’dan Beatles’a İngiltere denildiğinde hemen herkesin sayabileceği pek çok şey var. Tüm dünyaya yayılan bu kültür, tüm dünyayı kapsamayı da bilmiş. Vatandaşlık alma sürecinin daha kolay olması ve çifte vatandaşlığa imkan veren İngiltere’nin göçmen politikaları çok daha kapsayıcı. Bu yüzden de hemen her milletten insanın onlarca yıldır göç ettiği İngiltere’de ırkçılık neredeyse yok denecek kadar az. İlk günlerde mesafeli tavırlar moral bozucu gelebilir ama unutmayın, artık bir kuzey ülkesindesiniz. İlişkiler burada ağır adımlarla kuruluyor ama bir kuruldu mu da yıllarca sürüyor.

İngiltere'de yaşam kültür

İngiltere’de Sağlık Sistemi

Sağlık sistemine kayıt (National Health Service, NHS) henüz vize aşamasında başlıyor. İngiltere’de devlet hastaneleri İngiltere’de yaşayan herkes için ücretsiz, ancak özel hastaneleri de tercih etmeniz mümkün. İngiltere’de tedavi olmak için direkt uzman doktora muayene olmak mümkün değil, öncelikle bölgenizdeki aile hekiminin (General practitioner) muayene etmesi gerekiyor. Aile hekiminizin önceliği ise yerinde tedavi. Hastalığınızı aile hekiminin verdiği ilaçlarla evde atlatamazsanız uzman doktora sevk olmak için kararı veren de yine aile doktorunuz oluyor. Uzman doktora muayene randevunuz bir hafta sonrasına kalabilir. Muayene ücretsiz, ancak reçete 16-60 yaş arası için ücretli. Tek seferlik reçete ücreti 9.35 Sterlin iken 3 aylık reçeteniz için 30.35 Sterlin, bir yıllık reçeteniz için 108.10 Sterlin peşin ödeyerek tasarruf sağlayabilirsiniz. İngiltere’de saç ektirme gibi medikal estetik işlemleri ise oldukça yüksek; bu gibi konularda Birleşik Krallık vatandaşlarının dahi öncelikli tercihi Türkiye. 

https://www.nhs.uk/nhs-services/prescriptions-and-pharmacies/nhs-prescription-charges/

İngiltere’de İş Hayatı

İngiltere teknolojiden kültürel aktivitelere, sanayiden medyaya hemen her sektörde dünyanın ilk onunda. Ancak İngiltere ışıl ışıl bir kariyerden çok daha fazlasını sunuyor. Yaşam standartlarını yükselten maaş seviyelerinin yanında çalışanların hakkı sıkı sıkıya korunuyor; mobbing yaşamanız durumunda tek yapmanız gereken şikayet etmek.

İngiltere iş hayatında en dikkat çeken ise mesai süresi. İngiltere’de haftalık çalışma saati 35-38 saat arasındayken fazla mesai için ek ödeme alabiliyorsunuz. Çalışma saatleri makul ama İngiltere bununla da yetinmiyor, maaşları düşürmeden haftada 4 gün çalışmayı tartışıyor. 

İngiltere’de Serbest Zaman Aktiviteleri

Herkes çalışması gerektiği kadar çalışıyor, çalışmak gereken zaman da giderek azalıyor. İngiltere’de yaşayanların kendilerine ayırabilecekleri özel zaman giderek uzuyor. Mesai sonrası pub ziyareti ancak kısa bir zaman alabilir. Peki ne yapmalı? İngilizlerin buna cevabı spor. Salonların ücretlerinin oldukça uygun olduğu İngiltere’de spor kulüplerine katılarak yüzmeden tenise pek çok branşta spor yapabilir, üstelik sosyalleşerek çevrenizi geliştirebilirsiniz. Zira doğa ve sporla iç içe yetişen İngilizleri en sık bir araya getiren etkinlikler, spor aktiviteleri. Unutmayın, bu insanlar dünyaya futbolu armağan etti!

İngiltere’ye Güvenli, Ucuz ve Dijital Para Transferi 

Türkiye’den İngiltere’ye veya İngiltere’den Türkiye’ye para göndermeniz veya ödeme almanız gerektiği zamanlarda TransferGo kullanarak hem kazanabilir hem de kazandırabilirsiniz. 

İngiltere’ye en uygun kurlarla, en hızlı ve güvenli para transferini üstelik en düşük masraflarla sunan TransferGo, kullanıcılarını geleneksel bankaların uluslararası para transferleri için aldığı yüksek ücretlerden kurtarıyor! TransferGo’nun sunduğu ayrıcalıklar bunlarla da sınırlı değil. İngiltere’den Türkiye’ye para transferi işlemlerini sadece birkaç saat içerisinde gerçekleştirerek hızdan da kazanabilir, herhangi bir problem yaşamanız durumunda Türkçe Müşteri Hizmetleri ekibimizden destek alabilirsiniz. Şimdi bu link’e tıklayarak ücretsiz kayıt olun!

Üstelik şimdi TransferGo’ya katılmanın tam zamanı! Arkadaş davet programımız ile TransferGo kullanıcısı yaptığınız her arkadaşınız için İngiltere’de 20£, Avrupa’da 22€, Türkiye’de ise 500 TRY kazanabilirsiniz. Detayları keşfetmek için yazımıza tıklayın.

Yazar hakkında

Baran Nalbantoğlu

Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra ESADE Barcelona Business School’da Pazarlama Yönetimi ve HEC Paris Business School’da Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Kariyeri boyunca pazarlama alanında FMCG, Medya, E-ticaret ve Fintech sektörlerinde olmak üzere çalıştığı global markalarda içerik üretimi ve blog çalışmalarına öncülük etmiştir. TransferGo’da Pazarlama Müdürü olarak çalışan Baran, stratejik pazarlama ve büyümeye yönelik çalışmaların planlanması, geliştirilmesi ve yürütülmesinden sorumludur.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan