Öğrenci değişimleri bir ülkeyi tanımak, insanlarını ve kültürünü anlamak için çok önemli bir fırsat. Türkiye’nin en yoğun ilişkilere sahip olduğu ülkelerden biri olan Almanya’nın öğrenci değişim programları konusunda Türkiye ile yaptığı işbirlikleri ise oldukça çeşitli. Yurtdışında eğitim denince akla gelen ilk seçenek direkt yurtdışında bir okula kaydolmak veya Erasmus programı olsa da eğitiminizin bir bölümünü Almanya’da sürdürmek veya bir Alman üniversitesinden diploma almak istiyorsanız alternatifleriniz artıyor.
YFU öğrenci değişim programı
Almanya’da bir öğrenci değişim programının parçası olmak için üniversiteyi beklemek de gerekmiyor. Yaşına ve Almanca seviyesine göre lisenin ilk yılından itibaren öğrenci değişim programlarına katılma imkanları var. Öğrenci değişim programları, Almanca bilgisi olmayan öğrencilere dil kursu imkanları da sunuyor. Almanya’da kısa süreli veya bir eğitim yılı geçirmek isteyenler için YFU Kültürlerarası Değişim Programları, lise hazırlık senesinden itibaren kendilerine uygun bir okulda eğitim alma ve Almanya’da bir ev sahibi ailede kalma fırsatı sağlıyor. Programa YFU websitesi üzerinden ya da YFU ofisine giderek ön kayıt yaptırabilirsiniz.
AFS öğrenci değişim programı
Almanya’da üç ay, bir dönem veya bir eğitim yılı okumak isteyen lise öğrencilerinin yararlanabileceği bir diğer öğrenci değişim programı ise AFS. Almanca öğrenmeye Almanya’ya gelmeden başlatan program, yurtdışındaki eğitimi süresince AFS gönüllüleri ile rehberlik desteği de sağlıyor. AB üyesi ve adayı ülkelerin mesleki eğitime yönelik işbirliği yapmak için yürüttükleri Leonardo Da Vinci Programı ise meslek lisesi öğrencilerinin Almanya’da staj yapmaları için seyahat giderlerini karşılıyor ve harçlık veriyor. Ancak başvuruların kişisel değil, kurumsal yapılması şart.
Erasmus+ öğrenci değişim programı
Üniversite yıllarında ise ilk seçenek tabii ki Erasmus+. Program dahilinde üniversitenin kaynaklarına göre 3 aydan 12 aya kadar Almanya’da okulunuzun anlaşmalı olduğu okullarda eğitim almanız mümkün. Almanya’da Erasmus yapmak istediğiniz okulun, üniversitenizle anlaşması yoksa okulların Erasmus ofisleriyle iletişime geçebilirsiniz. Yine Erasmus programı kapsamında yararlanabileceğiniz bir diğer destek ise Erasmus Staj Hareketliliği. Üniversite öğrencileri Erasmus’un her iki programından da yararlanıp Almanya’daki eğitimlerini 24 aya kadar sürdürebiliyorlar; ancak öğrencilerin Almanya’da staj yapacakları kurumu kendilerinin bulması ve kurumdan kabul alması gerekiyor. Staj yapmak için kurum ararken iş platformlarından yararlanabilirsiniz.
Üniversiteler
Üniversite seviyesinde Almanya’yla en sıkı bağları olan üniversiteyi tahmin etmek zor değil: Türk-Alman Üniversitesi. TAÜ’nün Alman partneri olan konsorsiyuma tam 37 Alman üniversitesi ile beraber Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) üye. Bu konsorsiyum sayesinde TAÜ’nün her bölümünün Almanya’da bir partner üniversitesi var ve bölüm öğrencilerinin ilk 10’u Almanya’daki partner üniversitelerde 1 yıl burslu eğitim alma şansı yakalıyor. Döndükten sonra son yıllarını yine TAÜ’de tamamlayan öğrenciler çift diploma sahibi olma fırsatına sahip. Partner üniversiteler ise bölüme göre değişebiliyor. Okul, DAAD işbirliği sayesinde Almanya’daki eğitim süresi için burslar da sunuyor.
Yüksek lisans seviyesindeki öğrenciler, lisansları sırasında yararlanmış olsalar dahi Almanya’da öğrenci değişimi için yine Erasmus+ programından yararlanabiliyor. Akademik kariyerini sosyal bilimler alanında ilerletmek isteyenler için ise ODTÜ ve Humboldt Üniversitesi’nin birlikte hazırladıkları bir Türk Alman sosyal bilimler yüksek lisans programı mevcut.
Almanya’ya eğitim amaçlı gidecek ve 90 günden fazla kalacak öğrencilerin ulusal vize başvurusu yapmaları gerekiyor. Ulusal vize başvurularında ise eğitim süresince ihtiyaç duyacağınız finansmana sahip olduğunuzu belgelemeniz zorunlu. TransferGo Almanya’da açacağınız banka hesabınıza Türkiye’den yapacağınız para transferlerinde hem hız hem de fiyat avantajı sunuyor. Öğrenciliğiniz süresince de ailenizin gönderdiği harçlıklarınızı TransferGo ile alabilir, böylece hem aileniz hem siz TransferGo’nun hızlı ve masrafsız para transferi servisinden faydalanmış olursunuz.

Baran Nalbantoğlu
Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra ESADE Barcelona Business School’da Pazarlama Yönetimi ve HEC Paris Business School’da Uluslararası İşletme alanında yüksek lisans eğitimlerini tamamlamıştır. Kariyeri boyunca pazarlama alanında FMCG, Medya, E-ticaret ve Fintech sektörlerinde olmak üzere çalıştığı global markalarda içerik üretimi ve blog çalışmalarına öncülük etmiştir. TransferGo’da Büyümeden Sorumlu Pazarlama Müdürü olarak çalışan Baran, stratejik pazarlama ve büyümeye yönelik çalışmaların planlanması, geliştirilmesi ve yürütülmesinden sorumludur.