Almanya’da Doktor Olmak: Kadın Doğum Uzmanı Dr. Gökçe Yılmaz’la Röportaj
Türkiye’den Almanya‘ya göçen farklı meslek gruplarından bireylerin mesleki tecrübelerini sizlere aktarmaya yönelik yeni bir seriye başlıyoruz. Serimizin ilk yazısı Almanya’da doktor olmak. Almanya’da yaşayan *its your career kariyer danışmanlık firmasının kurucusu ve Kariyer Koçu Haslet Alp, 2019 yılında Almanya’ya yerleşen Kadın Doğum Uzmanı Gökçe Yılmaz’a, onun Almanya serüveni hakkında aklına gelenleri sordu.
Merhaba Gökçe Hanım. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Ben üniversite eğitimimi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaptım ve 2008 yılında mezun oldum. İlk girdiğim tıpta uzmanlık sınavı olan TUS’la 19 Mayıs Üniversitesi’nde Genel Cerrahi alanında asistanlığa başladım. Bir buçuk sene Samsun’da çalıştıktan sonra, bu bölümün bana göre olmadığına karar verdim ve tekrar TUS’a hazırlandım. TUS sonucu Bakırköy Kadın Doğum’da asistanlığa başladım. Asistanlık eğitimimi başarıyla tamamladıktan sonra 2015 senesinde mecburi hizmet sebebiyle yaklaşık 2 sene kadar Van’ın bir ilçesinde çalıştım. Ardından tayin yoluyla Bolu’da bir devlet hastanesinde uzman olarak görev yapmaya başladım. Bolu’da çalıştığım dönemde Almanya’ya yerleşme fikri oluştu ve 2019 yılı Ocak ayında Almanya’ya geldim.
Doktor olma fikri kafanızda ne zaman ve nasıl oluştu?
Sanırım babamdan ilham aldım. Benim babam göz hekimi. O da Cerrahpaşa mezunu. Çocukluğumdan beri onun önlüklü görüntüsü aklımdadır. Onun hastalarla iletişimi, hastalarında bıraktığı memnuniyet beni çok etkilerdi. Benim hayatımda para büyük bir motivasyon kaynağı olmadı. Paradan ziyade beni, hastaların yüzündeki o gülümsemeyi görmek, insanlara yardım edebildiğimi bilmek mutlu ediyor. Bir bebeğin doğumundan sonra anneyle ilk karşılaşması kadar insanın hayatına dokunacak başka hiç birşey yoktur diye düşünüyorum. Meslek seçimimi etkileyen en büyük faktör de budur.
Yurt dışında çalışmak eskilerden gelen bir hayal mi?
Önceleri yurt dışında yaşayan arkadaşlarımla görüştüğümde bu konuyla ilgili çok bir ilgim yoktu. Uzmanlığımı aldıktan, mecburi hizmetimi yaptıktan sonra bazı şeylere tekrardan başlama fikri bana çok cazip gelmiyordu açıkçası. Bolu’da çalıştığım dönem, Türkiye’de doktor olarak çalışma şartları bana oldukça zor gelmeye başladı. Hastalarla iletişim benim için çok önemlidir. Hastaya ayırabildiğimiz zamanın giderek daha da kısıtlanmasıyla, hastalarla iletişimde ve çözüm bulma konusunda sıkıntı yaşamaya başladım. Bildiğimiz üzere ülkemizde sağlıkta şiddet konusu da doktorların çalışma şartlarını son derece zorlaştıran faktörlerden. Tüm bu sebepler, benim yeni deneyimlere açılmama önayak oldu.
Almanya’yı seçmenizdeki nedenler neler?
Benim için gidilebilecek 5 ülke vardı: Amerika, Kanada, İsveç, Dubai ve Almanya. Amerika ve Kanada’yı uzaklıklarından ötürü hemen eledim. Ailemle olan ilişkimin ve aileme verdiğim değerin bu konudaki etkisi büyüktür. Dubai aslında nispeten kolay bir opsiyon; çünkü denklik almak çok daha kolay. Biraz uzun sürse de belgeleriniz kabul ediliyor. Orada ruhsat almanız gerekiyor ve bu ruhsatla bir yıl boyunca çalışabiliyorsunuz. Ama ben yüzümü açıkçası batıya dönmek istedim. Bu sebeple İsveç ve Almanya ihtimallerine yoğunlaştım. Ben aslında ilk İsveççe çalışmaya başlamıştım ama Almanya’da yaşayan üniversiteden bir arkadaşımın da beni ikna etmesiyle Almanya’da karar kıldım.
Almanya’ya gelirken nasıl bir vizeyle geldiniz?
Ben Almanya’ya dil vizesiyle geldim. Almanya’ya gelmeden önce Türkiye’de belli bir seviyeye kadar dil öğrendim ve Almanya’da tıbbi alanda dilimi geliştirmek amacıyla vizeye başvurdum. Olumlu neticelendi ve Şubat 2019’da Almanca kursuna başladım. Eylül 2019’da B2 seviyesine gelip sertifika aldım.
Doktorluk dil hakimiyeti gerektiren bir meslek. Almanca konusunda zorluk yaşıyor musunuz?
B2 seviyesine ulaştıktan sonra ben yine Goethe Enstitüsü’nde C1 ve C2 seviyelerine hazırlayıcı kurslara devam ettim. Onun üzerine de medikal Almanca kursuna gittim. Şu an pandemiden ötürü gündelik Almanca konusunda pratik eksikliği yaşıyor olsam da medikal açıdan Almanca iletişimimden oldukça memnunum.
Almanya’daki doktor maaşları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Almanya’daki doktor maaşları bence adil; çünkü arada uçurumlar yok. Hangi hastaneye giderseniz bir kıdem sisteminin dahilindesiniz. Diyelim asistan olarak başladınız, her sene kıdeminiz artıyor. Beşinci senenin sonunda kıdemli asistan maaşı alıyorsunuz. Uzmanlık sınavını geçerseniz, uzmanlık derecesinde de aynı sistem bu şekilde devam ediyor. Bu maaşların bilgisine internetten girerek rahatça ulaşabilirsiniz. Nöbet fiyatlaması da oldukça adil. Özetleyecek olursam, burada asistan olarak aldığım para, Türkiye’de uzman olarak aldığım maaştan daha fazla. Tabii ki bu kıyaslamayı özel hastaneleri hariç tutarak yapıyorum.
Almanya’ya geldiğinizde edindiğiniz ve sizi şaşırtan olumlu ve olumsuz tecrübelerinizden bahseder misiniz?
En pozitif tecrübem bir kadın olarak kendinizi zaman ve mekan fark etmeden güvende hissetmeniz. Türkiye’de özellikle belli bir saatten sonra dışarıdaysanız, güvenliğiniz konusunda huzursuz olabiliyorsunuz. Bir de insanların sizi tanımasalar bile selam vermeleri beni çok mutlu eden bir şey.
Negatif olarak söyleyebileceğim de Almanya’da herşeyin mektupla ve randevuyla yürümesi. Hatta şöyle komik bir olay yaşadım: Bisikletimi tamir ettirmek amacıyla bisiklet tamircisine götürdüm. “Umarım bugün değil de yarın verir, ben de böylece tamir esnasında beklemek zorunda kalmam” düşüncesiyle yola koyulmuşken, tamircinin bana sorduğu ilk soru benim randevum olup olmaması oldu. Randevum olmadığını söyleyince fren tamiri gibi basit bir işlem için bana 20 gün sonrasına gün verdi.
Almanya’ya gelmeyi düşünen doktorlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
Almanca’ya önem versinler ve Almanca öğrenme konusunda yoğun çaba göstersinler derim. Bu bir tandem bulmak da olabilir, Cambly gibi uygulamalar olabilir, birebir özel dil kursları olabilir. Siz ne kadar gramer öğrenirseniz öğrenin, Almanya’da bir kişiyle konuşmanız gerektiğinde ilk etapta inanılmaz zorlanıyorsunuz. Benim şahsen günlük konuşmaya alışmam yaklaşık 6 ay sürdü.
Türkiye’de en çok özlediğiniz şeyler neler?
Midye dolma. Şaka bir yana sevdiklerimi çok özlüyorum. Pandemi öncesi en geç iki ayda bir Türkiye’ye uçuyordum. Pandemi başladıktan sonra tabii ki sıklığı oldukça azaldı.
Almanya’da doktor olmak konusuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz, Dr. Gökçe Yılmaz’ın kendi sitesini ziyaret edebilirsiniz.
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.