Almanya’da doktor olmak: Dr. Cemal Altuntaş
Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre, özellikle son yıllarda yurt dışına taşınmak isteyen doktor sayısında ciddi bir artış var. Son 3 yılda yüzlerce doktor Türkiye’den Almanya’ya göç etti. Cemal Bey de Almanya’da çalışan Türk bir doktor, aynı zamanda sosyal medya hesaplarında bu yolculuğuyla ilgili içerikler üretiyor. Kendisine, Türkiye’den gelen bir doktor için Almanya’da çalışmak nasıl, Almanya’ya taşınma süreci nasıl oldu gibi sorular sorduk ve güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifle okumanızı diliyoruz
Merhaba Cemal Bey, bize biraz kendinizden ve Almanya’ya taşınma yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?
Merhabalar, bendeniz Cemal. 93 Uşak doğumluyum. Tüm eğitim öğretim hayatım babamın mesleği nedeniyle 98 yılında taşındığımız Isparta’da geçti ve ben de 2018 yılında Tıp fakültesini bitirir bitirmez soluğu Almanya’da aldım. Yazları dedemleri ziyarete sık sık gelip gittiğimiz için Almanya’da yaşamak benim için biraz çocukluk hayaliydi diyebilirim. Tıp fakültesinin son yılllarında şahit olduğum bir takım olaylar da beni mesleğimi yurtdışında icra etmeyi denemeye itti. Sonuç itibari ile yaklaşık üç buçuk yıldır Almanya’da yaşıyor ve iki yıldır da doktor olarak çalışıyorum.
Ayrıca üniversite yıllarından beri meslektaşlarıma nasıl Almanya’da çalışabileceklerini anlattığım bir YouTube kanalım ve Instagram hesabım var. Dileyenler beni ‘almanyadabirdoktor’ olarak aratıp bulabilirler:)
Almanya’da doktor olmanın iyi yanları neler?
Almanya’da doktor olmanın iyi yanlarını uzun uzun konuşabilirim ama özetlemek gerekirse Almanya’da doktorluk gayet normal bir meslek diyebiliriz sanırım. Yani normal bir mesainiz, işinizin karşılığında aldığınız güzel bir maaşınız, normal bir sosyal hayatınız ve normal haklarınız var. Ben normal diyorum ama maalesef bizim ülkemizde şartlar çok anormal olduğu için oradan bakıldığında da burası anormal görünüyor olabilir. Ama aslında normal olan burası.
Biraz detaylandırmak gerekirse ve ister istemez Türkiye ile kıyaslamam gerek maalesef; Almanya’da hiyerarşi dolayısıyla ‘Mobing’ kavramı yok. Akşam mesainiz bittiğinde ek mesaiye kalırsanız dakikası dakikasına ek ödemenizi veya ek tatilinizi alırsınız. İlk yıldan ve kıdemlinizi beklemeden 30 iş günü tatil hakkınız vardır ve haftasonları resmi tatiller kesinlikle sayılmaz. Nöbet ertesi mecburi izinlisinizdir. Bunlar aslında Türkiye’de sahip olunan ancak hasretiyle yanıp tutuştuğumuz haklar.
Kötü yanları var mı peki? Varsa bir örnek verebilir misiniz?
Bizler gibi yabancı doktorlar için tabiki zorlukları da mevcut. En başta yeni bir dil ile yeni bir ülkede hekimlik gibi sosyal bir mesleği icra etmeye çalışıyorsunuz. Geldiğiniz yerde girdiğiniz ortamlarda her daim en zeki insanlar arasında yer alırken, burada bir anda dil bilginizin yetersiz kalmasından ötürü kendinizi yetersiz hissettiğimiz çok oluyor. Ama bu tabiki geçici bir süreç. Ben şu an zevkle çalışıyorum.
Kültüre ve dile alışma sürecinin getirdiği zorluklar haricinde benim aklıma gelen kötü bir yanı yok pek. Belki de daha kötülerini gördüğüm için buradaki kötü durumlar gözüme pek batmıyordur. Mesela Alman doktorlar bazı konulardan ve maaşlardan şikayetçi oldukları için İsviçre’ye göç ediyorlar deniyor.
Başlangıç maaşları nasıl?
Eyaletten eyalete değişmekle beraber batı almanyada 2020 yılı itibari ile mesleğe yeni başlayan bir hekim 4600 euro civarı brüt maaş alıyor. Bu maaş tabiki vergiler kesilmemiş ve nöbetler, ek mesailer eklenmemiş bir maaş. Ben hiç nöbet tutmadan ve ek mesai yapmadan bekar halimle 2800 civarı euro net maaş alıyordum. Tabiki bu sene kıdemim arttı ve bu maaş 3000 euro’yu buldu.
Almanya’da net maaşı etkileyen çok fazla etken olduğu için maaşlar genelde brüt konuşulur. Atıyorum ben evli, 2 çocuklu ve ayda 4 nöbet tutan bir hekim olsaydım 4600 brüt maaştan elime geçen para yine 4000 euroyu bulurdu nöbet ve çocuk yardımı paraları ile.
Almanya’da doktor olmak için Almanca şart mı?
Kesinlikle. Almanya’da doktor olmak için B2 dil sertifikasının üzerine mesleki, yani tıbbi almancanızı da kanıtlamış olmanız gerekiyor.
Almanya’ya doktor olarak geleceklere tavsiyeleriniz nelerdir?
Almanca sanılandan çok daha önemli. Buradaki yaşam kalitesini en çok etkileyen faktör diyebiliriz. Dolayısıyla enerjilerinin büyük kısmını Almancaya ayırmalarını tavsiye ederim.
Ayrıca Alman bürokrasisi oldukça yavaş işliyor. Sabırlı olmayı öğrenmezlerse burada kendilerini çok yıpratabilirler. Bu konu da önemli.
Bir de göç eden bir çok arkadaşımızda verdikleri emek karşılığında ‘Cennet’ gibi bir yere göçme hevesi oluyor. Burası cennet değil. Normal gelişmiş bir ülke. Avantajları olduğu kadar zorlukları da olan bir maceraya atıldıklarını unutmasınlar. Ama bence kesinlikle verilen emeğe değecek bir macera.
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.