Almanya’da mobbinge karşı yapmanız gerekenler
Mobbing, yani zorbalık modern iş hayatının en büyük sorunlarından birisi. Peki mobbing nedir ve mobbingle karşılaşmamız durumunda neler yapmamız gerekiyor?
Statista’nın verilerine göre Almanya’da yaklaşık üç kişiden birisi iş yerinde şimdiye kadar mobbinge uğradığını söylüyor. Mobbinge uğrayan kadınların yüzdesi ise erkeklerinkinden daha fazla.
Mobbing nedir?
Federal İş Mahkemesi’ne göre, mobbing terimi, bir çalışanın meslektaşları veya üstleri tarafından düzenli olarak sistematik taciz edilmesi ve zorbalık görmesi anlamına gelir. Zorbalık yaşayan kişi sadece bir kişi tarafından değil bir grup tarafından da taciz ediliyor olabilir.
Mobbing dahiline neler girer?
Aşağıdaki hareketlerden birine ya da birkaçına maruz kalıyorsanız, mobbingle karşı karşıyasınız demektir:
- Hakkınızda dedikodu yapılması
- Sözlü taciz, aşağılama, küfür
- Cinsel taciz
- Ayrımcılık
- İş performansının gerekçelendirmeden yerilmesi
- Organizasyon ya da ekip içi iletişime dahil edilmeme
- Değersiz veya çözülmesi mümkün olmayan görevler verilmesi
- Gerekçe olmadan yapılan iş kontrolleri ve müdahaleler
Mobbing süreçleri
Mobbing işe başlar başlamaz başlayabileceği gibi, yavaş ve sistematik bir şekilde de başlayabilir. Sistematik zorbalığın ilerleyiş şekli genelde şöyledir:
- Kişisel özellikler ya da performansla ilgili imalı espriler ve ifadeler başlar.
- Bir fikir ayrılığı ya da kriz durumunda suçlama ve kişisel saldırı mümkündür.
- Zorbalık sıklığı artar ve dışlama başlar. Bu durum zorbalığa uğrayan kişinin iş motivasyonunu ve özgüvenini düşürür.
- Zorbalığa uğrayan kişi işe odaklanma konusunda zorlanır ve ihtar, nakil veya işten çıkarmayla tehdit başlar.
- Zorbalığa uğrayan kişi istifa eder veya işine son verilir.
Mobbinge uğramanız durumunda neler yapmalısınız?
Zorbalığa uğradığınızı düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden harekete geçin. Beklemeniz durumunda uğradığınızın zorbalığın ve tacizin hem şiddeti, hem de sıklığı artacaktır.
Kişiye şikayetinizi belirtin
Tacizin boyutu ve şiddetine bağlı olarak, ilk etapta mobbing uyguladığını düşündüğünüz kişiyle konuşmayı ve çözümlemeyi deneyin. Bu kişiye yaptığı itham, espri, kullandığı sözler, şakalar ve imaların uygun olmadığını belirtin. Bu konuyu belirtirken ciddiyetinizi koruyun. Kişi, hatasını kabul etmiyor, özür dilemiyor, uygunsuz hareketlerine devam ediyorsa konuyu bir sonraki seviyeye taşımaktan çekinmeyin.
Mobbing günlüğü tutun
Olası hukuki yaptırımlara başvurma durumuna yönelik mutlaka bir mobbing günlüğü tutun. Düzenli tutulan ve net ifadelerin olduğu bir günlük kanıt belgesi olarak değerlendirilir. Bu günlüğü tutarken yine duygu yüklemesi yapmadan kesin ve objektif gerçeklikleri listeleyin. Olayin kesin tarihi ve saati, yapan kişinin tam adı, olayın gelişme durumu, şahitler, varsa mesaj ya da fotoğrafların çıktısı, mobbingin amacı, gerekçesi, sizin ve karşı tarafın tepkisi, fiziksel ve ruhsal hasar tespiti gibi konuları başınıza gelen her zorbalıkta mutlaka belgeleyin.
Güvenilir kişi
Bu durumu işyerinde güvendiğiniz bir iş arkadaşınıza ya da üstünüze anlatın. Bu konuda isterseniz duruma şahit olan bir iş arkadaşınızla veya bağımsız bir üst düzey yetkiliyle konuşabilirsiniz. Durumdan bahsederken abartılı ve tutarsız açıklamalardan kesinlikle kaçının. Olayı bütün netliğiyle dile getirin. Böylelikle bu kişiler size gerek tarafsız hakemlik yapmak; gerekse şahit olmak konusunda yardımcı olabilirler.
İnsan kaynakları ya da iş konseyine başvurun
İş yerinizdeki insan kaynaklarını ve varsa iş konseyini durumdan haberdar edin. Almanya’da mobbing mağdurları işyerinde cezai zorbalık durumunda hukuki olarak şikayette bulunma hakkına sahiptir. İş Tüzüğü Yasası’nın 85. Maddesine göre, iş konseyi, iddialar haklıysa işvereni durumu düzeltmeye teşvik etmelidir. Şirketinizde başvuru yapabileceğiniz bir iş konseyi yoksa, sektöre ve istihdam türüne bağlı olarak sendikanıza ulaşabilirsiniz.
Rapor
Zorbalık sebebiyle fiziksel veya psikolojik sorunlar yaşamaya başladıysanız rapor alma fikrini gözden geçirebilirsiniz. Bu, her ne kadar size kesin çözüm sunmayacak olsa da; olaya daha serin kanlı bir şekilde yaklaşmanıza yardım edecektir.
Hukuki yollar
Mobbing konusunda elinizde kanıtlayabileceğiniz veriler ve belgeler varsa, bu konuda hukuki yola başvurabilirsiniz.
İstifa ya da sözleşmenin karşılıklı feshi
Hastalık izni sonrası mobbing konusu hakkında hala çıkar yol göremiyorsanız, fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumak adına şirketle olan iş sözleşmenizi sonlandırabilrisiniz. İstifa mektubunuzda kesinlikle zorbalık olaylarının ayrıntılı bir açıklamasına yer verin. Bu konuda da günlüğünüzden faydalanabilirsiniz.
TransferGo olarak sizlere eğlenceli, huzurlu ve başarılı bir iş yaşamı diliyoruz.
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.