Blog ana sayfası
Bireysel Finans

Almanya’daki Kamu Kurumları ve Bürokratik Konular İçin Faydalı Bilgiler

6 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Popüler

All countries

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Popüler

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Powered by Birlesik Odeme

Dakikalar içinde teslim

Almanya ve Alman sistemi denince ilk akla gelen nizamdır. Her kamu kurumunun belirli bir görev alanından sorumlu olması ve Alman hukukunun karmaşık bir hukuk sistemi olmasından ötürü, idari, sosyal veya diğer konularda nereye başvurmanız gerektiğini bilmek önemlidir.

Biz sizin işinizi kolaylaştırmak için, Almanya’daki kamu kurumlarının bir listesini düzenledik. Bu yazımızda aynı zamanda kurumların her biri hakkında yararlı bilgileri de sizin için derledik.

Acil Durumlarda Başvurulacak Kurumlar

Bir kaza, ciddi sağlık sorunu veya yangın durumunda, Almanya’daki acil numaralar polis için 110, itfaiye ve kurtarma servisi için 112’dir. Almanya polis numarası 110, her türlü suç, hırsızlık veya güvenlik tehdidi durumunda başvurabileceğiniz bir numaradır.

Polizei (Polis)

Almanya’da polis acil durumlar için 110 numarası üzerinden ulaşılabilir. Polis, kamu düzenini sağlamak, suçları önlemek ve soruşturmakla yükümlüdür. Ayrıca kayıp kişileri bildirme veya güvenlik tavsiyeleri almak için de başvurabilirsiniz.

Feuerwehr (İtfaiye) ve Rettungsdienst (Kurtarma Servisi)

Yangın, doğal afetler veya acil sağlık durumlarında 112 numarasını arayabilirsiniz. İtfaiye sadece yangın söndürmekle kalmaz, aynı zamanda kurtarma operasyonlarına da katılır.

Ärztlicher Notdienst (Acil Doktor Hizmeti)

Acil ama hayati tehlike arz etmeyen sağlık sorunları için 116 117 numarasını arayarak nöbetçi doktor hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Giftnotruf (Zehir Danışma Hattı)

Zehirlenme durumlarında 030 19240 numaralı hattı arayarak acil yardım alabilirsiniz.

Arbeitsamt – İş bulma kurumu

İşsizlik durumunda, Almanya işçi bulma kurumu olan Arbeitsamt sorumlu kurumdur. Eğer işsizseniz, iş bulma kurumuna iş arayan olarak kayıt olabilirsiniz. Bu kurum iş arama konusunda yardım amaçlı danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Ayrıca, başvuran kişinin şartlara uygun olması durumunda kurum, eğitim ve sertifika programlarını da finanse eder. Arbeitsamt, yeni iş kuran girişimcilere de finansal destek vermekte. Daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Yürürlükteki yasal şartları karşılıyorsanız, iş bulma kurumuna işsizlik parası için de başvurabilirsiniz. Bu kurum aynı zamanda işsizlik haklarınızın Türkiye’ye devredilmesi ile ilgili formaliteleri de üstlenmekte. Yani Almanya’da işsizseniz ve Türkiye’ye dönmek istiyorsanız, burada işsizlik ödeneğinden yararlanabilirsiniz.

Çalıştığınız şirketin iflas başvurusunda bulunması gibi durumlarda, sözleşmenin son üç ayına ait ödenmemiş maaşınızı almak için iş bulma kurumuna başvurabilirsiniz.

Arbeitsgericht – İş mahkemesi

İşçi ve işveren arasında sorun çıkması durumunda, çözüm bulmak konusunda yetkili makam iş mahkemesidir. İşvereniniz sizi haksız yere işten çıkardıysa veya maaşınızı ödemediyse buraya şikayet edebilirsiniz. Her mahkeme size, avukata ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak şikayette bulunabilmeniz konusunda yardımcı olan bir danışma merkezi de sunuyor.

Zollamt – Gümrük idaresi 

Gümrük idarelerinin gündelik ve bilindik faaliyetlerine ek olarak, gümrük idaresi kayıt dışı işleri de kontrol eder. Gümrük idaresi bu tür konularda şikayette bulunabileceğiniz bir makam. Örneğin, işveren size bir iş sözleşmesi teklif etmemişse veya fazla mesai yapmak zorunda kalmanıza rağmen işvereniniz size ek mesai ödemesi yapmadıysa buraya başvurabilirsiniz.

Familienkasse – Aile fonu

Sosyal Güvenlik ve Çocuk Koruma Bakanlığı tarafından sağlanan bir ödenek olan çocuk parasına (Kindergeld) buradan başvurabilirsiniz. 1 Ocak 2021’den itibaren yasa, bir çocuk için ayda en az 219 avro öngörüyor. İlaveten Alman devletinin düşük gelirli ailelere sunduğu ek çocuk parası için de başvurabilirsiniz. Kindergeld.org platformunda, başvuruyu göndermek için çok faydalı bilgiler ve gerekli formları bulabilirsiniz.

Finanzamt – Vergi dairesi

Almanya’da ikamet etmeye başladıysanız vergi dairesinden vergi numarası almanız gerekiyor. Vergi beyannamenizi vergi dairesine ibraz edebilir ve aile durumunuz değiştiyse vergi sınıfında değişiklik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Çalışıyorsanız ve maaşınızdan başka bir geliriniz yoksa yasal olarak vergi beyannamesi vermeniz gerekmese de, biz size yine de denemenizi tavsiye ediyoruz. Federal İstatistik Ofisi’nden alınan rakamlar, vergi beyannamelerinin yaklaşık %88’inin vergi iadesi olarak döndüğünü gösteriyor. Beyanda bulunan her çalışanın ortalama 1.027 Avro geri aldığı tespit edilmiş. Siz almadığınız takdirde bu para hazine rezervlerine aktarılmakta.

Finanztip.de websitesinde, Almanya’daki gelir beyannamesine yönelik tüm gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Aynı sitede başvurunuzu internet üzerinden nasıl göndereceğiniz konusunda bazı ipuçları bulacaksınız.

Einwohnermeldeamt (Bezirksamt) – Vatandaşlık ofisi

Vatandaşlık ofisi belediye bünyesinde bir kurumdur. Kayıt ofisi genellikle vatandaşlık ofisine entegre edilmiştir. Burada ikamet kaydı ve Almanya’dan ayrılmak istiyorsanız kayıt silme başvurusunu yaparsınız.

Standesamt – Nüfus ofisi

Yeni doğmuş bir bebeğin doğum kayıt işlemleri ya da doğum belgesi ve evlilik cüzdanı gibi belgelerin oluşturulması nüfus ofislerinde yapılmaktadır.

Staatliches Schulamt – Devlet eğitim ofisi

Devlet eğitim ofisi çocukların Alman eğitim sistemine kaydı konusunda danışmanlık hizmeti sunar.

Zulassungsstelle – Kabul ofisi

Bir araba satın aldıysanız, arabanızın kaydı kabul ofisinde yapılır.

Führerscheinstelle – Ehliyet bürosu

Yeni veya süresi dolmuş trafik ehliyeti işlemlerinizi ehliyet bürosunda yapabilirsiniz. Türk sürücü belgenizin tanınması ve Alman ehliyeti ile değiştirilmesi işlemlerini de burada halledebilirsiniz.

Wohngeldstelle – Konut yardımı bürosu

Sosyal yardım için konut yardımı bürosuna başvurabilirsiniz. Düşük gelirli her vatandaş veya aile yardım isteme hakkına sahiptir. Destek miktarı, gelir ve kira bedeline bağlıdır ve bulunduğunuz semt ya da kente göre değişir.

Almanya Devlet Fabrikaları

Almanya’daki devlet fabrikaları genellikle savunma, enerji ve altyapı sektörlerinde yoğunlaşır. Bu fabrikalar, devletin doğrudan denetiminde olup, Almanya’nın sanayi üretiminde önemli bir rol oynar. Özellikle kamu yararına çalışan bu fabrikalar, istihdam yaratma ve ekonomik büyümeye katkı sağlama amacı güder.

Almanca bilmiyorsanız yetkili makamlarda iletişim kurmak konusunda sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Bu nedenle, Almanca’ya hakim ve çeviri yapmanıza yardımcı olabilecek birinden destek almanızı tavsiye ederiz.

______________

Almanya – Türkiye arası para transferi

Bu içerikle Almanya’daki kamu kurumları konusunda hayatınızı kolaylaştırmaya çalıştık. Almanya’ya para transferi için ise TransferGo’ya hemen kaydolarak hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Üstelik çok uygun döviz kurları ve düşük komisyon avantajıyla… TransferGo uygulamasını hemen indirin, aynı gün içinde, güvenle Türkiye’den Almanya’ya ya da Almanya’dan Türkiye’ye para transferi yapmanın kolaylığını yaşayın.

Yazar hakkında

Baran Nalbantoğlu

Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Baran, ESADE Barcelona Business School’da Pazarlama Yönetimi ve HEC Paris Business School’da Uluslararası İşletme alanlarında yüksek lisans yapmıştır. FMCG, medya, e-ticaret ve fintech sektörlerinde, global markalar için pazarlama stratejileri geliştirmiş, içerik üretimi çalışmalarına öncülük etmiştir. TransferGo’da Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Baran, stratejik pazarlama ve büyüme odaklı projelerin planlanması, geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinden sorumludur. Farklı ülkelerde yaşamış olan Baran, göç ve yurtdışında yaşam konularına tutkuyla yaklaşmakta, bu süreçte insanların hayatını kolaylaştıracak bilgi ve içerikler sunmayı hedeflemektedir.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan