Almanya’ya Yerleşince Yadırganan ve Yaşadıkça Alışılan 15 Şey
Almanya’ya yerleşmeyi mi düşünüyorsunuz? Bu yazımızda Almanya’da ilk zamanlarda yadırgayıp, zamanla hayatınızın bir parçası olacak 15 maddeyi paylaşıyoruz.
Başka bir ülkede yaşam kurmak macera dolu bir serüven. Yeniliklere açık olmayı başarabiliyorsanız işiniz oldukça kolay. Her ne kadar yeniliklere açık da olsanız sizi en başlarda şaşırtan durumlarla karşılaşmanız kaçınılmaz. Bu yazımızda Almanya’nın şahsına münhasır özelliklerinden bahsedeceğiz.
Brötchen
Brötchen, Türkçe çevirisiyle ekmekçik, Almanya’daki ilk kahvaltınızda sizi selamlayarak hayatınıza girecek. Esasen ekmeğin içeriğini değil boyutunu betimleyen bir kelimedir. Yani, buğdaylı da olsa, çavdarlı da olsa, ekmeğin küçük ve poğaçamsı haline verilen isim.
Öğün niyetine sütlaç
Sütlaç Almanya’da çok sevilen bir “yemek”. Yemek diyoruz; çünkü burada tatlı olarak değil öğün olarak sıcak tüketiliyor. Hatta tekli kaselerden ziyade, tencereden tabaklara servis ediliyor. Çalıştığınız iş yeri ya da okul yemekhanelerinde görünce şaşırmayın diye biz önceden uyarıyoruz.
Otobüs zaman çizelgesi
Almanlar hangi özellikleriyle bilinirler diye sorsak, cevabınız muhtemelen dakiklik olacaktır. Bu dakikliği hayatın her alanında gözlemlemek mümkün. Toplu taşıma alanında da durum değişmiyor. Metro, tren ve şehir içi otobüslerin kalkış saatlerini internet sitesi üzerinden takip edebilir ve evden çıkış saatinizi dakikası dakikasına belirleyebilirsiniz. Şehirler arası tren seyahatinizde yarım saatin üzerinde gecikme yaşandıysa, yaşanan gecikmenin uzunluğuna bağlı olarak biletinizin fiyatının geri ödenmesi dahi mümkün.
Derslerde yeme içme
Almanya’ya eğitim amaçlı geliyorsanız, beslenme çantanızı ve mataranızı yanınızda getirin. Zira Almanya’daki üniversiteler adeta mesire yeridir. Yemeğinizi, meyvenizi yiyebilir; kahvenizi, suyunuzu dilediğinizce içebilirsiniz.
Pazar günleri
Türkiye’den alışık olduğumuz 7/24 aktif yaşamı Almanya’da bulamayabilirsiniz. Özellikle Pazar günleri açık market, mağaza bulmak için ya tren istasyonlarına, ya havaalanlarına ya da nöbetçi marketlere gitmeniz gerekiyor. Ya da belirli tarihlerde düzenlenen “Alışveriş haftasonu” kapsamında Pazar günleri alışveriş yapabilirsiniz.
Taneyle sebze meyve alımı
Bunu çocukluğumuzdan beri bir şehir efsanesi gibi, Almanya’dan gelen her akraba ve tanıdıktan dinlemişizdir. Almanya’da gerek marketlerde, gerekse pazarlarda dilerseniz bir adet elma ya da yarım kereviz alabilirsiniz.
Korna kullanımı
Almanya’da korna kullanımı reflekssel bir davranış bozukluğundan ziyade zaruri bir araç olarak kullanılmakta. Bu sebeple büyük şehirlerde, hatta trafik bakımından yoğun caddelerde dahi huzurla yaşamak mümkün.
İş yerine doğum günü pastası götürmek
Türkiye’de doğum gününüzde iş yerindeki çalışan arkadaşlarınızın size pasta ve hediyeyle sürpriz yapması geleneği yaygındır. Yani eğer pastalı bir kutlama yapılacaksa, pastanın tedariğini iş arkadaşlarınız üstlenir. Almanya’da ise işler biraz farklı: Doğum günü sahibi olarak pastayı getirmesi beklenen kişi sizsiniz. Evet, sayın okurlar, yanlış duymadınız. Pastanızı elinize alır ve departman mutfağına ilerler, pastanızı tezgaha koyarsınız. Bir A4 kağıdına da “bedient euch” yani “buyrun” yazarsınız. İş arkadaşlarınız pastalarını tabaklarına koyar ve sizin masanıza kısaca uğrayıp, size güzel bir yaş dilerler.
Çöp ayrıştırma
Almanya’da geri dönüşüm oldukça önem verilen bir konu. Bu sebeple çöplerinizi ayırmanız gerekiyor. Hatta ayırmadığınız takdirde bunun cezai bir yaptırımı da var. Kağıt, plastik, cam, elektronik, ev çöpleri için her evin ya da sitenin ayrı çöp kutuları bulunmakta.
Depozito
Sürdürebilirlik ve geri dönüşümün bir parçası olarak, Almanya’da birçok içeceğin ambalaj ve şişesi iade edilebilir. Hatta satın aldığınız içeceğin depozito miktarı, satış fiyatına dahil edilmiştir. İade ettiğiniz takdirde bu miktar size geri ödenir.
Alman usülü hesap ödeme
Bu Türkiye’de de dilimize geçmiş bir kalıp. Almanya’da ise bir gerçeklik. Genel olarak bir restoranda, kafede herkesin kendi hesabını ödemesi esasına dayanır. Eğer yanınızda para yoksa, hesabı ödeyen kişinin akabinde, sizin payınıza düşen miktarı Cent detayına kadar sizden talep etmesi olasıdır. Kişisel algılamamanızı tavsiye ediyoruz.
Yaya geçidi
Yaya geçidinde geçme hakkı sizindir ve araçlar durmakla yükümlüdür. Bu kurala uymayan sürücüler ciddi para cezasına çarptırılırlar. Fakat 10 yıl da geçse Türkiye’den gelen bir insan olarak, sürücüyle göz göze gelmeniz ve yaşanılan anlık öz güvensizlik normaldir.
Abendbrot
Her öğünde sıcaklık arayan Türkiye insanının en zorlandığı konulardan biridir Abendbrot. Almanya’da ana öğün öğle yemeğidir ve çoğunlukla sadece öğleyin sıcak yemek tercih edilir. Bu sebeple akşam yemeklerinde iki dilim ekmek üzerine kaşar peyniri, salam ve salatalık yenmesi durumu yaygındır. Bu sebeple akşam yemeğine Abendbrot yani akşam ekmeği denir.
Kadeh kaldırırken göz teması
Kadeh kaldırırken kadeh tokuşturduğunuz insanın gözlerinin içine bakmanız beklenir. Bu gelenek farklı şekillerde gerekçelendirilse de, özünde saygı ve dürüstlük esası yatar.
Herkesin birlikte yemeğe başlaması
Yine saygı esasından gelen bir alışkanlık da yemeğe herkesin birlikte başlaması geleneğidir. Burada hem yemek pişirene, hem de sunulan yemeğe müteşekkirlik ve saygı gösterme niyeti vardır. Restoran ve kafelerde yemeği önce gelenlere “lütfen başlayın, yemeğinizi soğutmayın” denmesi bundandır.
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.