Blog ana sayfası
Yurt Dışında Yaşam
Hikayeler

Çocukluğumuzun 23 Nisan Anıları

4 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Popüler

All countries

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Popüler

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Powered by Birlesik Odeme

30 dakikada teslimat

İster dini ister resmi bayram olsun, kendimizi “nerede o eski bayramlar!” demekten alıkoyamıyoruz. Bu yazımızda sizi bayramların heyecanla yaşandığı ilkokul yıllarına; çocukluğumuzun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’na götüreceğiz.

Eğer ilkokul yıllarınızı Türkiye’de geçirdiyseniz, bu yazımızla kendinizi mazinin kollarına bırakabilirsiniz. Zira size çocukluğunuzun 23 Nisan günlerini hatırlatacak detayların bir listesini hazırladık. Keyifle okumanızı umuyoruz.

Kağıt bayrak

Bayraksız bir 23 Nisan? Tabii ki düşünülemez. Çoluk çocuk demeden herkesin elinde kağıt bir bayrak olurdu eskiden. Köşeli, ahşap da bir sapı olurdu eski bayrakların. Okul yolunda bayrak kırışmasın diye ne çabalar gösterilirdi. Kimseye teslim edilmezdi. Eve dönüş yolunda ise bayraklar köşeli saplarına tekrar özenle sarılırdı.

Sınıf süsleme

Bayrama günler kala, sınıflar süslenirdi. Pencereler ve duvarlar renkli gramofon kağıtlarıyla donatılırdı. Kedi merdivenleri, bayraklar, süs hevengleri genelde resim dersinde hazırlanır ve asılırdı. Kimimiz dekor üretiminden, kimimiz bant kesmeden, kimimiz lojistikten, kimimiz de tasarım konseptinden sorumlu olurdu. Peki sizin sorumluluk alanınınız hangisiydi?

23 Nisan şiirleri

O zamanlarda ne bilgisayar bilirdik, ne de internet. Hepimizin evinde şiir kitapları vardı. Bu şiirleri dolma kalemle özene bezene yazar, hatta en ufak hatada yeni kağıt üzerine temize çekerdik. Daksil denen şey adeta öğrencilerin hayatını kurtaran büyük bir icat gibiydi. Aramızdaki çalışkan öğrenciler pekiyi almak için halka açık kütüphanelere gidip, orada çok bilinmedik şiirler bulup, gururla sınıfta bu şiirleri kara tahtanın önünde okurlardı.

Mavi önlük

Geçmişte kolej benzeri okullar bugünkü kadar yaygın değillerdi ve çoğumuz ilkokulda mavi önlük giyerdi. Hatta aramızda 1983 öncesi doğanlarımız varsa, mavi yerine siyah önlük giymiş olma ihtimali de bir hayli yüksek. Bayramdan birkaç gün önce önlükler yıkanır, beyaz yaka ve mendiller çamaşır suyuna yatırılır, hatta kolalanırdı. Bayram günü de tören alanına kadar zerafet olabildiğince korunur, ilerleyen saatlerde standard moda dönüş yapılırdı.

Atatürk rozeti

Yine birçoğumuzun yakasında bayramlarda Atatürk ya da Türk bayrağı rozeti eksik olmazdı. Bayram öncesi kırtasiyeler stoklarını yeniler, hatta bazı gazeteler özel günlerde gazete alanlara ilave hediye olarak rozet dağıtırlardı.

Bando

Bayramın gelmesine yaklaşık bir ay kala okul bandosu, provalarına başlardı. Okul bandosunda yer almak rekabet ve prestij konusuydu. Bando şefliği, genelde okulun en popüler öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı bir statüydü. Zil ve davul çalan profillerin çoğunluğunun bandoya katılım motivasyonu ise prova günlerinde bazı derslere katılımdan muaf tutulmalarıydı.

Piyes

Birçok milli bayramda olduğu gibi okullarda ve tören yerlerinde tiyatrolar ve piyes gösterileri düzenlenirdi.

Kreş ve anaokulların dans gösterisi

Anaokul çoçuklarına dans gösterisi genellikle de flamenco yaptırılırdı. Hemen hemen hepimizin çocukluk albümlerinde de bu dans gösterilerine ait fotoğraflardan bulmak mümkün. Neden flamenco diye soracak olursanız, bu konuda bizim de verecek bir yanıtımız malesef yok.

Makamlara oturtulan çoçuklar

Akşam haberlerinde hepimiz gerek Cumhurbaşkanı, gerek Başbakan makamlarına oturtulan çocukları izlerdik. Bu çocuklara, eğer karar verme yetkileri olsa neler yapacakları sorulurdu. Televizyon başında izleyenlerimiz de bir gün o makam koltuğuna oturacak çocuk olmanın hayalini kurar ve neler diyeceğine dair planlar kurardı.

 

Sevinin küçükler, övünün büyükler!

23 Nisan kutlu olsun!

______________

TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.

Yazar hakkında

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan