Neden Göç Ediyoruz?
Göç, yüzyıllardır yaşanan, insanoğlunu ve tarihi şekillendiren bir gerçek. Peki nedir insanı göç etmeye iten sebepler?
18 Aralık Uluslararası Göçmen Günü. Bugün dünya üzerinde 270 milyona aşkın göçmen var. Herkesin hikayesi farklı olsa da göçe sebep olan en büyük faktör kişinin temel gereksinimlerini karşılayabilme arzusudur. Bu yazımızda bu temel gereksinimlerin derinine iniyoruz.
Ekonomik sebepler
Dünya genelinde göçün en önemli faktörü ekonomik sebeplerdir. Cumhuriyet tarihinin en büyük göç olaylarından birisi, 60’lı yıllarda Almanya’ya “misafir işçi” olarak giden vatandaşlarımızla başlayan göçtür. 27 Kasım 1961 tarihinde 55 Türk maden işçisiyle başlayan bu akım, ekonomik sebeplere dayanan göçe verilebilecek en iyi örneklerden birisi. 50 ve 60’lı yıllarda hızla büyüyen Almanya ekonomisinin işçi açığı sorunuyla karşılaşması üzerine başlatılan inisiyatifle; başta İtalya, Yunanistan ve Türkiye olmak üzere yüz binlerce göçmene iş imkanı sağlanmıştır. 2021 yılında Almanya genelinde Almanya’ya göçün 60. yılı birçok etkinlikle kutlandı.
İklimsel Sebepler
İklim değişikliği de insan tarihi boyunca göçe sebep olan en önemli faktörlerin başında gelmekte. Bugün yaşadığımız klima krizi de çoraklaşmaya, besin ve su kıtlığına sebep olarak insanları gerek ülke sınırları içinde, gerekse uluslararası göçe zorluyor. Dünya Bankası’nın yayınladığı iklim raporuna göre, önümüzdeki 30 yıl içerisinde Latin Amerika, Afrika, Doğu Avrupa, Güney ve Doğu Asya ve Pasifik’in bulunduğu coğrafi bölgelerde 210 milyonun üzerinde insanın göç etmesi bekleniyor.
Eğitim
Ebeveynleriniz ya da onların ebeveynleri kırsal alanlarda yaşadılarsa onların hikayelerine mutlaka kulak misafiri olmuşsunuzdur. Birçok aile köylerde okul olmadığı için çocuklarını yatılı okullara göndermek ya da okul olan ilçe ya da illere taşınmak zorunda kalmışlar. Bizler bile bugün çocuklarımızın daha iyi eğitim alabilmeleri ve onlara daha parlak bir gelecek sağlamak adına semt, şehir hatta ülke değiştirmeyi göze alabiliyoruz. Lisans ve yüksek lisans eğitimi almak için ülke deşiştiren birçok öğrenci de resmi kayıtlarda göçmen statüsünde görülmektedir.
Fırsat Eşitliği
Farklı sebeplerden ötürü belirli fırsatlara erişimi olmayan insanlar da göç ederek kendilerine ve ailelerine daha iyi imkanlar sağlamaya çalışmakta. Örneğin Hindistan’daki kast sistemi, size kiminle evlenebileceğiniz, nerede çalışabileceğiniz, nerede oturabileceğiniz konusunda sınırlamalar getirir. Başka bir ülkeye yerleşerek bu engellemelerin önüne geçip bağımsız bir hayat kurmanız mümkün.
Siyasi sebepler
Birçok insan da siyasi görüş ve düşüncelerinden ötürü göç etmek zorunda kalanlardan.
Güven Ortamı
Savaş ve ülke içi çatışma sebebiyle ülke değiştiren insan sayısı da gün geçtikçe artmakta. Buna, son dönemde yoğun bir şekilde yaşanan Suriye ve Afganistan bazlı insan göçünü örnek olarak verebiliriz.
Ayrımcılık
Her ne kadar ayrımcılık, fırsat eşitliği konusuna benziyor gibi görünse de, buradaki kastımız sistematik olmaktan ziyade sosyal alanlarda yaşanan ayrımcılık. Cinsel tercihlerden, yine cinsiyete bağlı olarak bireylerin yaşayabileceği engellerden; belli inanç, mezhep ve gelenekleri bağımsız olarak yaşayamamaktan ve buna benzer ayrımcılıktan doğan sayısız konu da göç etmeye motive eden faktörlerden.
Merak ve Tecrübe
Kimimiz de hayatın sunduklarının ötesine geçip daha fazlasını tecrübe etmek istiyoruz. Yeni ufuklara yelken açıp, yeni yerleri, kültürleri ve insanları tanımak için doğup büyüdüğümüz şehri ya da ülkeyi arkamızda bırakabiliyoruz. Ama her ne kadar uzakta olsak da arkamızda bırakamadığımız şeyler de var: Sevdiklerimiz. Biz TransferGo olarak aradaki mesafeyi yakınlaştırıyoruz. Siz ya da sevdikleriniz ne zaman maddi olarak birbirinize ihtiyaç duyarsanız, size internet üzerinden kolayca ve güvenilir bir şekilde para transferi yapma imkanı sunuyoruz. Siz de bugün TransferGo’ya kaydolun ve bütün avantajlarımızdan faydalanın.