Pandemi Sırasında İş Bulmanızı Kolaylaştıracak Tavsiyeler
İş bulmak başlı başına zorlu bir konu. Hele ki bir de küresel bir salgın söz konusuysa. Bu makalemizde sizlere, pandemi sırasında iş bulabilebilmenizi kolaylaştıracak uzman tavsiyelerini bir araya topladık.
Mentalitenin önemi
Gördüğümüz üzere salgın, iş bulma konusunda birtakım zorlukları da beraberinde getirdi. Ancak bu durum, umudunuzu kaybetmeniz gerektiği anlamına gelmez. Kendinize ve şirketlere karşı sabırlı olun. Birçok çalışan evden çalıştığından ötürü, çocuklarının uzaktan eğitimi, ev işleri gibi gündelik konularla oldukça yoğun. Bu sebeple gerek sorduğunuz sorulara gerekse başvurularınıza istinaden beklediğiniz geri bildirimlerin size ulaşması daha uzun sürebilir.
Mentalite konusunda bir diğer önemli nokta: Gerçekçi olun. Hayalinizdeki işe ulaşmanız tabii ki şimdi de imkansız değil; fakat şartlar elvermiyorsa üstelemek yerine opsiyonlarınızı değerlendirin. Geçmiş tecrübelerinizi kağıda dökün ve bu becerilerinizi hangi farklı alanlarda uygulamaya koyabileceğiniz hakkında düşünün. Örneğin, perakende sektöründe bir işiniz varsa, bir müşteri hizmetleri rolünde iletişim becerilerinizi ve kişisel deneyiminizi kullananarak başarıya ulaşmanız mümkün.
Fırsat kollayın
Pandeminin negatif etkileri bazı endüstriler üzerinde yoğun bir şekilde hissedilse de, birçok şirket şartlara rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Amazon gibi online ticaret platformları ve perakende devleri hala düzenli olarak çalışan arıyor. Bu tür firmaları keşfetmenin yolu ise oldukça kolay: Pandemi süresi boyunca yoğun bir şekilde kullandığınız mobil uygulamaları, ziyaret ettiğiniz internet sitelerini, daha yoğun bir şekilde kullandığınız ürünleri ve hizmetleri düşünün. Bunların bir listesini yapın ve bu firmaların internet sitelerini ziyaret edip iş ilanları olup olmadığını kontrol edin. İnsan kaynakları ile irtibata geçin.
Nereye bakacağınızı iyi bilin
Kariyer.net, Yenibiris.com gibi iş pozisyonlarının yayınlandığı birçok arama motoru var. Bu sitelerde sunulan birçok iş olmasına rağmen, bu sitelerin popüler olması, başvuru sayısının da yüksek olacağı anlamına geliyor. Bu sebeple size uygun işleri bulmak için aramanızı daha da özelleştirmenizde fayda var.
Facebook, LinkedIn, Xing gibi platformlara odaklanın. İş aramaya yönelik etiketlerin (hashtag) sayfalarını takip edin. Bu kaynakları kullanan insan sayısı az olduğu için rekabeti elimine edip beğendiğiniz pozisyona ulaşma şansınız daha yüksek olabilir.
Ağınızı kullanın
Pandemi sırasında iş ararken, size belirli sektörlere ayak basmanızı sağlayacak bağlantılarınızı düşünün. Arkadaşlarınız nerede çalışıyor? Hatta arkadaşlarınızın arkadaşları? Severek birlikte çalıştığınız eski patronunuzun hala birine ihtiyacın olabilir mi? Birçok şirket, güvenilir çalışanlardan gelen tavsiyeleri dinleyecektir. Bu nedenle tanıdıklarınız size bazı kapıları aralamanızda yardımcı olabilir.
Online kurslarla kendinizi geliştirin
Uzmanlaşmak ya da yönelmek istediğiniz yeni alanlar varsa, bu süreci avantajınıza çevirebilirsiniz. Dünya genelinde birçok üniversite şu an kapılarını dijital olarak açmış durumda. Ücretsiz olarak bu online kurslara katılıp kendinizi geliştirebilirsiniz.
Pandemi sürecinin başlarında Karantina günlerinde hayatı kolaylaştıracak 5 teknoloji başlıklı makalemizde de belirttiğimiz gibi Udemy, internet üzerinden kurs ve sertifika imkanı sunan başarılı bir platform. LinkedIn Learning de aynı şekilde işleyen ve binlerce farklı konuda video ve kurs programları sunan iyi bir alternatif.
Özgeçmişinize mesai harcayın!
Farz edin ki, bir süpermarkettesiniz, çok zamanınız yok ve aklınıza şarap alma fikri geldi. Şarap reyonuna geldiniz; fakat yüzlerce şarap şişesinin arasında kendinizi kaybolmuş hissediyorsunuz. Ne yaparsınız? Muhtemelen etiketi size en güzel görünen ve kafanızdaki fiyat aralığında bulunan şişelerden birini alırsınız. Özgeçmişi de bu örneğe benzetmek mümkün. İnsan kaynakları, şirketin bilinirliğiyle de eş orantılı olarak, açılan bir pozisyona gönderilen yüzlerce başvuruyu değerlendirmekle sorumlu departman. Yolladığınız özgeçmişinizin de bu sebeple diğer özgeçmişlerden ilk bakışta ayırt edilebilmesi ve dikkat çeken özellikler barındırması çok önemli. Bu yüzden özgeçmişinize zaman ayırmanız gerekiyor. Özgeçmişiniz, fotoğrafınızdan kullandığınız formata kadar sizi temsil etmelidir. Tasarım konusunda kendinize güvenmiyorsanız, çevrenizde bu konuda yetkin bir arkadaşınızdan veya bir grafik tasarımcısından destek alabilirsiniz. Yeterli bütçeniz varsa, başvuru sürecinde bir kariyer danışmanından da destek almanızı tavsiye ediyoruz.
İstekli olun ve bunu göstermekten çekinmeyin
Mevcut iş piyasasında, rekabetten sıyrılmak için elinizden gelen her şeyi yapın. Çalışmak istediğiniz şirket ne olursa olsun, mevcut bir çalışanla iletişime geçin. LinkedIn, bu tür konular için profesyonel bir platformdur. İnsanlara dürüst ve kişisel bir mesajla ulaşın ve niyetinizi anlatın. Mesajınızı kısa tutun, şirket ve pozisyonla neden ilgilendiğinizi enerjik ve pozitif bir biçimde belirtin. Bu kişinin kısa bir fikir alışverişi için 20 dakikası olup olmadığını sorun. Sorularınızın kısa bir listesini yapın. Görüşmeniz bitmeden önce görüştüğünüz kişiye size ayırdığı zamandan ve tavsiyelerinden ötürü teşekkür etmeyi unutmayın.
Tekrar, tekrar, tekrar
Mülakata davet edildiyseniz, tebrikler! Bu süreçte mülakatın bir video görüşmesi olma ihtimali oldukça yüksek. Herhangi bir iş görüşmesine nasıl hazırlanıyorsanız, aynı şekilde hazırlanmalısınız. Olası soruların bir listesini yapın. Başvurduğunuz şirket için çalışmak istemenizin nedenleri neler? Pozisyonu sizin için özel kılan nedir? Şirketin başarısına nasıl katkıda bulunacağınıza inanıyorsunuz? Ne tür zorluklar bekliyorsunuz ve bunların üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Bu tür soruları nasıl cevaplayacağınızı dikkatlice düşünün. Kendi sorularınızı not etmeyi unutmayın. Sorularınızı sormanın en iyi zamanı mülakat sonudur.
Mümkünse, önceden bir arkadaşınızla bir deneme görüşmesi yapın. Değilse, olası cevapları bir aynanın karşısında seslendirerek alıştırmalar yapın. Belirlediğiniz saatten 10 dakika önce hazır olun ve internet bağlantınızın kesilmesi ihtimaline karşı bir yedek plan oluşturun. Komşularınıza acil bir durumda internetlerini kullanıp kullanamayacağınızı sorun. Mümkün değilse, gerektiğinde mobil ağınızın aramayı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacak güçte olup olmadığını önceden test edin.
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, fiyat avantajları ve güvenli bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.