Pasaportun İlginç Tarihi ve Dünyanın En Güçlü Pasaportları
Hepimiz yurt dışına çıkarken belli zorlukları göze alıp hazırlıklarımıza tatil planınından çok önce başlıyoruz. Evrak toplama, randevu alma, sıra bekleme, onay alma gibi zorlu süreçlerin ardından anca yurt dışına çıkabilme aşamasına geliyoruz. Evet, tahmin ettiğiniz gibi pasaport ve vize başvurularından bahsediyoruz. Gitmek istediğimiz ülkelerin pek çoğu da bizden ne yazık ki vize istiyor.
Peki nereden çıktı bu vize, pasaport işleri? Gelin, biraz bu işin tarihçesine bakıp başımıza bu dertleri açanların derdi neymiş bi’ öğrenelim.
Bu işin sırrı aslında taa milattan öncesine dayanıyor. Günümüzde seyahat belgesi olarak kullanılan pasaport, tarih boyunca pek çok farklı biçimde ortaya çıkıyor. Ancak tarihte bilinen ilk pasaport M.Ö. 450’de Antik İranlı Kral Artaxerxes’e hizmet eden Nehemya’nın, Filistin’in güneyi boyunca ilerlemek için “nehrin ötesindeki yöneticilerden” kendisine güvenli bir şekilde geçiş izni vermesi adına kraldan belge istemesiyle ortaya çıkıyor. Kral, güvenli bir şekilde geçmesi için Nehemya’ya bir mektup veriyor. Şaşırtıcı olan şu ki, bugün hâlâ Kanada pasaportlarında, Nehemya’nın mektubunda olduğu gibi, pasaport sahibi için güvenli bir geçiş ve koruma istenen bir mektup bulunuyor.
Bir diğer yandan pasaport sözcüğünün kökeni Fransızcadan gelip, passe ‘geç’ ve porto “liman” sözcüklerinin bileşiminden türemiş. Zira 17. ve 18. yüzyıllarda, Fransa Kralı 14. Louis’nin 72 yıllık hükümdarlığı döneminde, neredeyse tüm Avrupa ülkeleri pasaportların verilmesi ve ziyaret edilecek ülkeden de vize alınabilmesi konusunda gerekli temelleri atmış.yüzyıl ortalarına kadar dünya çapında demiryolu ulaşımının artması, turizmin müthiş bir patlama yaşamasına sebep olmuş. Bu sebeple, pasaport ve vize anlayışı sistematik şekilde günümüzdeki haline evrilmeye başlamış.
1861 yılına gelindiğinde Fransa Hükümeti, şaşırtıcı bir şekilde pasaport ve vize uygulamalarını kaldırmış, birçok Avrupa ülkesi de bunu izlemiş. Ancak 1914 yılında 1. Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle uluslararası güvenlik endişeleri de gün yüzüne çıkarmış, pasaport ve vizeler “geçici” önlem olarak tekrar uygulamaya konulmuş.
Yani o gün bugündür, ülkeler arasındaki bürokrasiler, işbirlikleri ve anlaşmazlıklar, güvenlik sorunları ve son dönemde global bir krize dönüşen pandemi gibi değişkenler, ülkelerin birbirine vize uygulamasının en önemli sebepleri arasında yer almış.
Ancak tabii ki her ülke, dünyanın geri kalan tüm ülkelerine aynı yaptırımları uygulamaz. Bazı ülkelerin vatandaşlarından vize isterken bazılarına kendi ülkesinin vatandaşları gibi kucak açar. Bu da karşımıza dünyanın en güçlü pasaportları gibi bir kavram çıkarır.
Gelin, Henley Pasaport Endeksi’ne göre 2021 yılının en güçlü pasaportlarına bir göz atalım:
1- Japonya
Japonya 193 ülkeye vizesiz giriş hakkıyla bu yıl da listenin zirvesinde yer almayı başarıyor. Hangi ülkeye gitsek Japon turist kafilesi görmemiz boşuna değilmiş…
2- Singapur
Vize almadan 192 ülkeye seyahat edebilen Singapurlular da dünyanın en şanslı insanları arasında 2. sırada.
3- Güney Kore, Almanya
Her konuda standartları oldukça yüksek olan Güney Kore ve Almanya ise 191 ülkeye vizesiz seyahat avantajıyla listenin 3. sırasında yer alıyor.
4- İtalya, Finlandiya, İspanya, Lüksemburg
Dünyanın 190 ülkesine vizesiz gidebilen İtalya, Finlandiya, İspanya ve Lüksemburg vatandaşlarını da kıskanmamak da mümkün değil.
5- Danimarka, Avusturya
Sanki kendi ülke sınırları içinde şehirler arası seyahat eder gibi dünyanın 189 ülkesine girip çıkabilen Danimarka ve Avusturya vatandaşları… Ne kadar şanslısınız bir bilseniz!
6- İsveç, Fransa, Portekiz, Hollanda, İrlanda
188 ülkeye elini kolunu sallayarak girebilen İsveç, Fransa, Portekiz, Hollanda ve İrlanda vatandaşları için dünyanın güzelliklerini keşfetmek sadece bir uçak biletine bakıyor…
7- İsviçre, Birleşik Krallık, ABD, Belçika, Yeni Zelanda
187 ülkeye vizesiz seyahat edebilen bu ülkelerin vatandaşları hem dünyanın en güzel ülkelerinde yaşayıp hem de geri kalan güzellikleri görebilme konusunda pek çok ülkeye göre bir adım önde!
8- Norveç, Yunanistan, Malta, Çekya
Tarihiyle büyüleyen komşumuz Yunanistan, Kuzey Işıkları’yla dünyanın cazibe merkezlerinden biri olan Norveç, Orta Çağ’dan kalma bir masal diyarını andıran Çekya ve muazzam manzaralarıyla büyüleyen Malta; 186 ülkenin vize istemediği birbirinden değerli ülkelerden…
9- Kanada, Avustralya
Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Kanada ve benzersiz endemik türlere ev sahipliği yapan bir turizm cenneti olan Avustralya halkı da tam 185 ülkeye vizesiz gidip gelebiliyor.
10- Macaristan
Listenin 10. sırasında 184 ülkeye vize derdi olmadan gidebilen Macaristan var. Yani bir Macar canı pizza çekti diye uçağa atlayıp İtalya’ya gidebileceği gibi yazları muhteşem koylarımızda tatil yapmak için hiç vize almakla uğraşmadan ülkemizi ziyarete gelebilir.
Ah ahh… Ülkemiz demişken; Türkiye’nin bu listede 57. sırada yer aldığını üzülerek belirtelim. Ama çok da karamsarlığa kapılmaya gerek yok, zira Arnavutluk, Arjantin, Ukrayna, Makedonya, Kosova, Sırbistan gibi 117 ülkeye vizesiz gidebiliyoruz. Umarız bu sayı her geçen gün artar ve vizeyle ilgili zorlu prosedürlerden biraz olsun kurtulmuş oluruz.
Çünkü biz TransferGo olarak sınırları kaldırabilmek gayesiyle hareket ediyor, dünya insanlarının sınır ve engeller olmadan bir bütün olabileceğine inanıyoruz.
Dahası da var, dil engelini aşabilmek, İngilizcenizi geliştirebilmek ve konuşma pratikleri yapabilmeniz için TransferGo’lulara özel Cambly indirimini kaçırmayın. Cambly uygulamasıyla ana dili İngilizce olan eğitmenlerle günlük konuşma pratikleri yapabileceğiniz gibi, bölümünüzle ilgili eğitmenleri tercih ederek okuyacağınız bölüme adaptasyon sürecini de hızlandırabilirsiniz. Bunun için yıl sonuna kadar Cambly’nin TransferGo’lulara özel %30 indirimini kaçırmamanızı tavsiye ederiz. İndirimden faydalanmak için blackgo330 kodunu kullanmanız yeterli. *Bu indirim 3 aylık aboneliklerde geçerlidir.
Bu yüzden TransferGo’da sınırlar yok, 164 ülkeye oldukça düşük işlem ücretiyle özgürce para transferi yapma fırsatı var! Üstelik kolayca ve güvenle…