
Tarihte Bilinen ilk Pasaport ve Dünyanın En Güçlü Pasaportları
Hepimiz yurt dışına çıkarken belli zorlukları göze alıp hazırlıklarımıza tatil planınından çok önce başlıyoruz. Evrak toplama, randevu alma, sıra bekleme, onay alma gibi zorlu süreçlerin ardından anca yurt dışına çıkabilme aşamasına geliyoruz. Evet, tahmin ettiğiniz gibi pasaport ve vize başvurularından bahsediyoruz. Gitmek istediğimiz ülkelerin pek çoğu da bizden ne yazık ki vize istiyor.
Peki nereden çıktı bu vize, pasaport işleri? Gelin, ilk pasaport ile başlayıp bu işin tarihçesine bakıp başımıza bu dertleri açanların derdi neymiş bi’ öğrenelim.
Dünyada İlk Pasaport Ne Zaman Çıktı?
Bu işin sırrı aslında taa milattan öncesine dayanıyor. Günümüzde seyahat belgesi olarak kullanılan pasaport, tarih boyunca pek çok farklı biçimde ortaya çıkıyor. Ancak tarihte bilinen ilk pasaport M.Ö. 450’de Antik İranlı Kral Artaxerxes’e hizmet eden Nehemya’nın, Filistin’in güneyi boyunca ilerlemek için “nehrin ötesindeki yöneticilerden” kendisine güvenli bir şekilde geçiş izni vermesi adına kraldan belge istemesiyle ortaya çıkıyor. Kral, güvenli bir şekilde geçmesi için Nehemya’ya bir mektup veriyor.
Şaşırtıcı olan şu ki, bugün hâlâ Kanada pasaportlarında, Nehemya’nın mektubunda olduğu gibi, pasaport sahibi için güvenli bir geçiş ve koruma istenen bir mektup bulunuyor.
Pasaport Kelimesinin Kökeni
Pasaport sözcüğünün kökeni Fransızcadan geliyor. Passe (geç) ve porto (liman) sözcüklerinin bileşiminden türemiş. 17. ve 18. yüzyıllarda, Fransa Kralı 14. Louis’nin 72 yıllık hükümdarlığı döneminde, Avrupa ülkeleri pasaport ve vize temellerini atmaya başlamış.
19. yüzyılın ortalarına kadar demiryolu ulaşımının artması ve turizmin patlama yaşamasıyla pasaport ve vize anlayışı sistematik hale gelmeye başladı.
Pasaport ve Vize Sisteminin Evrimi
1861 yılında Fransa Hükümeti, pasaport ve vize uygulamalarını kaldırmış, ardından birçok Avrupa ülkesi de aynı yolu izlemiş. Ancak 1914’te 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla uluslararası güvenlik endişeleri arttı ve pasaport-vize uygulamaları “geçici” bir önlem olarak geri getirildi.
O gün bugündür, uluslararası ilişkiler, güvenlik sorunları ve pandemi gibi global krizler, vize ve pasaport uygulamalarının şekillenmesindeki temel faktörler arasında yer alıyor.
Güçlü Pasaportların Anlamı
Her ülke, diğer ülkelere aynı uygulamaları yapmaz. Bazı ülkeler vatandaşlarından vize isterken, diğerlerine daha serbest giriş imkânı tanır. Bu da “dünyanın en güçlü pasaportları” gibi kavramları gündeme getirir.
2025 Yılının En Güçlü Pasaportları
- Singapur: Singapur pasaportu, 195 ülkeye vizesiz erişim sağlayarak dünyanın en güçlü pasaportu unvanını yeniden elde etti.
- Japonya: Japonya, 193 ülkeye vizesiz giriş imkânıyla ikinci sırada yer aldı.
- Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Finlandiya, Güney Kore: Bu ülkeler, 192 destinasyona vizesiz erişim sağlayarak üçüncü sırayı paylaşıyor.
- Avusturya, Danimarka, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İsveç: Bu yedi Avrupa Birliği ülkesi, 191 destinasyona vizesiz erişim ile dördüncü sırada bulunuyor.
- Belçika, Yeni Zelanda, Portekiz, İsviçre, Birleşik Krallık: Bu ülkeler, 190 destinasyona vizesiz erişimle beşinci sırayı paylaşıyor.
Türkiye’nin Durumu
Türkiye, geçen yıla göre endekste 6 sıra yükselerek dünyanın en güçlü 46. pasaportu konumuna geldi. Türk pasaportu ile 116 ülkeye vizesiz giriş imkânı bulunuyor.
Bu bilgiler, 2025 yılı itibarıyla Henley Pasaport Endeksi‘nden alınmıştır. Daha detaylı bilgi için Henley & Partners’ın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türkiye’den Yurt Dışına Para Transferi
Türkiye’den yurt dışına para transferi için en pratik, güvenli ve az masraflı yöntem TransferGo olacaktır. Gönderdiğiniz tutar ne olursa olsun paranız TransferGo ile aynı gün, düşük gönderim ücretiyle ve güvenle yurt dışına transfer edilir.
Türkiye’deki birikimlerinizi güvenle ve kolayca İngiltere’deki hesabınıza transfer etmek için hemen TransferGo’ya kaydolun, para transferlerinizde benzersiz avantajlara sahip olun.
Popüler makaleler
Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan



