Scale-up vizesi nedir, nasıl alınır?
İngiltere’de çalışmak isteyenler için artık yepyeni bir vize türü var: Scale-up vizesi. Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak, 2021 sonbaharında yaptığı bütçe konuşmasında yüksek vasıflı çalışanları İngiltere’ye kazandırmak için yeni bir vize uygulamasının başlatılacağının müjdesini vermişti. Geçtiğimiz bahar aylarında başlaması beklenen Scale-up Vizesi, 22 Ağustos 2022’de kamuoyuna duyuruldu ve yürürlüğe girdi.
Birleşik Krallık Avrupa Birliği’nden çıktıktan sonra Ankara Anlaşması sona ermiş, Tier 2 vizesi yerine Nitelikli İşçi Vizesi gelmişti. Vasıflı göçmenlere lisanslı bir işveren tarafından sponsorluk alma yoluyla Birleşik Krallık’ta çalışma ve oturma izni veren, vatandaşlık alma imkanı sağlayan bu vizenin yanına şimdi Scale-up vizesi de eklendi. İngiltere’de hızlı büyüyen şirketlere istihdam sağlamayı hedefleyen ve göçmenlere bordrolu çalışma hakkı tanıyan Scale-up vizesi, şartlarının daha kolay sağlanabilir olmasıyla diğer vize türlerinden ayrılıyor. İngiltere dışından İngiltere’de iş arayanların uzun zamandır heyecanla beklediği bu vize ile ilgili merak ettiklerinizi sizin için araştırdık.
Scale-up nedir?
Scale-up da startup gibi girişim ekosisteminde karşımıza çıkan kavramlardan biri. Yüksek büyüme potansiyeli olmasına rağmen iş modelinin henüz net olmadığı, işin başında olan oluşumlar startup olarak adlandırılırken; şirketin gelir üretmeye başladığı, önünü görebildiği ve hızlı bir şekilde büyümeye başladığı evre scale-up (ölçek büyütme) olarak adlandırılıyor. Scale-up seviyesindeki şirketler artık kar eden, kurumsal yapıyı oluşturmaya başlayan girişimler olarak tanımlanıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), en az iki yıl boyunca istihdamda veya ciroda yıldan yıla %20 veya daha fazla büyüme sağlayan ve gözlem dönemi başlangıcında en az 10 çalışana sahip olan şirketleri ölçek büyütme aşamasında olarak kabul ediyor. Günümüzde İngiltere’de bu şartlara uyan yaklaşık 34 bin şirket mevcut.
Scale-up vizesi nedir?
Bir tür çalışma ve iş kurma vizesidir. Scale-up vizesi de Nitelikli İşçi Vizesi gibi yüksek vasıflı çalışanları çekme amacı taşıyan bir tür vize. Ancak bu sefer dünyanın her yerinden çalışanların, ölçek büyütme, yani scale-up aşamasında olan firmalar bünyesinde çalışmasını hedefleniyor. Birleşik Krallık’taki işvereninizin scale-up çalışma vizesi sponsoru olabilmesi için bazı özel şartları karşılaması gerekiyor. Böylelikle hızla büyüyen şirketlerin daha kolay ve hızlı bir şekilde insan kaynaklarına erişim sağlaması bekleniyor. Yani vizenin amacı yalnızca küresel yetenekleri İngiltere’ye kazandırmak değil, aynı zamanda büyüme aşamasındaki işletmeleri desteklemek.
Kimler Scale-up Vizesi başvurusu yapabilir?
Scale-up vizesine başvuru yapmanın öncelikli şartı, scale-up kategorisine giren bir şirketten en az 6 aylık iş teklifi almak. Bir şirketin scale-up olarak kabul edilmesi için cirosunun veya çalışan sayısının 3 yıl boyunca her yıl en az yüzde 20 artmış olması ve 3. yılın başında en az 10 çalışanının olması bekleniyor. Scale-up kategorisine giren ve lisanslı sponsor olan bir firmadan alacağınız iş teklifiyle vize başvurunuzu gerçekleştirebilir ve İngiltere’de 2 yıllık oturma izni elde edebilirsiniz. Bu 2 yıl içinde işyerinizi değiştirmeniz de mümkün. 2 yıllık süre içinde kriterleri sağlamaya halen devam ediyor olursanız oturma izniniz 3 yıl daha uzatılabiliyor. 5 yılın ardından bu süre içinde en az 2.5 yıl boyunca yıllık 33 bin Sterlin seviyesinde maaş kazandıysanız süresiz oturma izni almanız mümkün olabiliyor. Süresiz oturma izni sahipleri sosyal devlet yardımları dahil olmak üzere pek çok hakkın sahibi olup, sonrasında vatandaşlık elde edebiliyor.
İş teklifinin yanı sıra işveren tarafından sağlanan ve önerilen rolü gösteren sponsor belgesinin vize başvurusu sırasında ibraz edilmesi gerekiyor. Size önerilen rolün ise belirlenen meslek dallarından biri olması ve teklif edilen maaşın İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği maaş seviyesinde olması gerekiyor. Asgari yıllık 33.000 Sterlin ve saatlik 10.10 Sterlin eşiklerini geçseniz bile belirlenen maaştan daha azı teklif edilen bir sözleşmeyle scale-up vizesi başvurusu gerçekleştirmek mümkün olmuyor. Örneğin meslek kolunda yıllık en az 37.500 Sterlin kazanması gereken bir kişi, yıllık 35.500 Sterlin tutarında bir teklif alırsa asgari tutarları karşıladığı halde mesleki kazanç eşiğini geçemediği için başvurusu reddediliyor.
Bu vizenin bir diğer şartı ise dil yeterliliği. İngilizce bilginizi ispatlamak için CEFR skalasında en az B1 düzeyinde İngilizce dil becerinizi ispatlamanız gerekiyor.
Scale-up vizesi başvurusu nasıl yapılır?
İngiltere’deki işinize başlayacağınız tarihten 3 ay öncesine kadar vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Scale-up vizesi başvuruları internet üzerinden yapılıyor. Bunun için başvuru şartlarını sağladığınızı gösterir belgeler ile destekleyici evrakları sunmanız ve randevu almanız gerekiyor. Eğer eşiniz ve çocuklarınız da sizinle birlikte başvuru yapacaksa aile ilişkisini ispatlayan evrakları da sunmanız şart. Tüm bu işlemlerin başvuru ücreti ise 715 Sterlin. Başvuru sürecinde yatırmanız gereken bir diğer ücret ise kişi başı 624 Sterlin tutarında olan sağlık hizmetleri bedeli (IHS bedeli). Vize başvurusu sırasında İngiltere’de ilk ayı geçirebileceğinizi ispatlamanız için hesabınızda en az 1.270 Sterlin tutarında bir meblağın bulunması bekleniyor. İşvereniniz ilk ayki masraflarınızın 1.270 Sterlin tutarına kadar olan bölümünü karşılayacağının taahhüdünü veriyorsa, bu belgeye gerek kalmayabiliyor.
Başvuru sürecinde kimliğinizi teyit etmeniz gerekiyor. Bu işlemi online başvuru sırasında alacağınız randevuyla gittiğiniz vize başvuru merkezinde biyometrik fotoğraf ve parmak izi vererek yapabileceğiniz gibi UK Immigration: ID Check uygulaması üzerinden kimlik belgenizi tarayarak da tamamlayabilirsiniz.
Başvuruların İngiltere’de 8 haftada, İngiltere dışında 3 haftada sonuçlandırılması öngörülüyor.
İngiltere’ye para transferi nasıl yapılır?
İngiltere’deki yeni hayatınızda uluslararası para transferi ihtiyaçlarınız için TransferGo yanınızda. Merkezi İngiltere’de olan TransferGo, Türkiye’den Avrupa’ya ve Avrupa’dan Türkiye’ye para transferi ihtiyaçlarınıza hızlı ve hesaplı çözümler sunuyor. İnternet üzerinden kolay bir şekilde uluslararası para transferi gerçekleştirmek için TransferGo websitesi üzerinden işlem yapabilir veya mobil uygulamamızdan yararlanabilir; Türkçe destek veren müşteri hizmetlerimizden yardım alabilirsiniz. TransferGo’ya kaydolup yurt dışı para transferinizi anında ve az masrafla yapmak için buraya tıklayın. Üstelik davet ettiğiniz ve TransferGo’yu kullanan her kişi için 22€ kazanın. Arkadaş davet programı ile ilgili detaylı bilgi için de bu linke tıklayın.
Scale-up vizesi avantajları nelerdir?
Bu vize ile İngiltere’ye geldikten sonra 6 aylık süre sonunda işinizi değiştirmeniz mümkün. Hatta bu süre sona ermeden de aynı kriterleri sağlayan başka bir şirketten kabul alırsanız işinizi istediğiniz zaman değiştirmeniz ihtimaller dahilinde.
Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye gidenler için tek yol kendi işlerini kurmaktı, Ankara Anlaşması yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Scale-up vizesi ile İngiltere’ye gelenler ise çalışma izni aldıktan sonra başka bir işe girebilecekleri gibi kendi işlerini de kurabiliyor. Ankara Anlaşması’ndan farklı olarak, Scale-up vizesi ile gelenler kendi işlerini kurabilecekleri gibi böyle bir zorunluluk olmadan da başka bir firmada bordrolu olarak çalışabiliyor. Ek olarak Scale-up vizesi sahipleri eşlerini ve çocuklarını İngiltere’ye kolaylıkla getirebiliyor.
Scale-up Vizesi ile Nitelikli İşçi Vizesi arasındaki farklar nelerdir?
Nitelikli İşçi Vizesi, bilim ve teknoloji alanındaki nitelikli çalışan açığını kapatmayı hedefleyerek bu sektörleri ön plana alırken, Scale-up vizesi odağına ekonominin dinamosu olarak görülen büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemeyi alıyor. Bu amaç farklılığı, başvuru koşullarına da yansıyor. Uygun firma sayısının düzenli olarak artması bekleniyor.