Yurt Dışında Yaşayanların Ramazan Ayında Özledikleri
Yurt dışında yaşayanlar için Ramazan ayı, Türkiye’de yaşanan Ramazan ayına kıyasla oldukça farklı. Bu yazımızda bu farklılıkların ve Türkiye’de özlenilenlerin bir listesini hazırladık.
Ramazan Ayı, yurt dışında yaşayanlar için, vatan hasretinin en yoğun yaşandığı aylardan birisi. Özellikle çocukluğunuzu Türkiye’de geçirdiyseniz ve Ramazan ayının klasiklerine alışkınsanız bunları, yaşadığınız ülkede birebir yaşatmanız her zaman mümkün olmuyor. Yurt dışında yaşayan milyonlarca göçmen de sizinle aynı duyguları paylaşıyor; bu yüzden kendinizi yalnız hissetmeyin. Sizleri, nostalji dolu günlere götürmek amacıyla bir liste hazırladık. Okurken aklınıza gelen kişilerle ya da sizinle aynı durumda olan tanıdıklarınızla bu yazımızı paylaşabilir ve o güzel anıları birlikte hatırlayabilirsiniz.
Ezan sesi
Ezan sesi, Ramazan ayında diğer aylara nispeten daha farkındalıklı dinlenir. Çocukluğunuzda oruç tuttuysanız, ezan sesini eminiz ki siz de balkonda ya da kapı önlerinde dört gözle beklemişsinizdir. Yurt dışında yaşıyorsanız, ezan sesi duyma ihtimaliniz oldukça düşük. Bu sebeple de Ramazan ayı boyunca muhtemelen sadece televizyon veya radyo üzerinden ezan sesi dinleyebilirsiniz. Dilerseniz Amazon benzeri e-ticaret sitelerinden ezan sesi fonksiyonu olan bir saat edinmek bile mümkün.
Top sesi
Ezan sesi konusunda birtakım çözüm önerileri getirme imkanımız olduysa da, top konusunda ne yazık ki elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Şans eseri Admiral Boom gibi bir komşunuz yoksa, orucunuzu top sesiyle açmanız yurt dışında çok mümkün görünmüyor.
Ramazan davulu
Her ne kadar çocukluğumuzda gecenin karanlığında duyduğumuz davul sesiyle irkilmiş olsak da, Ramazan davulcusu Ramazan ayının önemli aktörlerinden. Yurt dışında Ramazan davulu ile sahura uyanmak da ne yazık ki bir hayalden öteye geçemiyor.
Sosyal çevrenin farkındalığı
Eğer ki müslüman nüfus yoğunluğu nispeten az olan bir ülkede veya semtte yaşıyorsanız, çevrenizdeki insanların Ramazan ayından haberdar olmama ihtimalleri oldukça yüksek. Bu sebeple siz oruç tutarken ve metroyla işinizden eve dönerken, karşınızda oturan şahsın iştahla akşam yemeğini yemesine yakınen tanıklık etmeniz de olası.
Ramazan aktiviteleri
İftar çadırları, gölge oyunları ya da Ramazan panayırı gibi aktiviteler de yurt dışındaysanız eksikliğini yaşadıklarınızdan muhtemelen bazıları. Gönül istiyor ki Noel’de yaşanılan tatlı telaşa benzer telaş da sokaklarda ve caddelerde yaşansın.
Fırından yeni çıkmış Ramazan pidesi
Özellikle küçük şehir ya da ilçelerde geçtiyse çocukluğunuz, o tıklım tıklım fırın sahneleri gözünüzün önüne gelecektir. O iğne atsanız yere düşmeyecek cinsten kalabalığın içinde, çocuk olmanızın avantajıyla dev kalabalığı yarıp en ön sıralara geçmeyi başarmanın yaşattığı gururu bilirsiniz. Gazete kağıdına sarılı, dumanı üstünde, susamı bol pideyi eve götürürken ucundan yiyememenin dayanılmaz hafifliğini de hatırladınız mı? Bu özlemin de tam olarak yerini dolduramasak da, geçtiğimiz yıl sizinle paylaştığımız ev yapımı Ramazan pidesi tarifimize tekrar bir göz atın!
Biraz da coğrafya!
Özellikle Türkiye’ye nazaran daha batıda ve kuzeyde bir ülkede yaşıyorsanız, üstüne üstlük Ramazan ayı da yaz aylarına denk gelmişse, oruç tutmak gerçek anlamıyla nefsiniz için büyük bir imtihan. Zira oruç tuttuğunuz sürenin 19 ila 20 saate kadar ulaşması mümkün. Bu sebeple yaşadığınız enlemle bağlantılı olarak Türkiye’yle saat farkınız 1 saat olmasına rağmen, 4 saat sonra iftar yapıyor olabilirsiniz.
TransferGo ekibi olarak, sizlere huzur dolu bir Ramazan Ayı diliyoruz!
______________
TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyamayacağınız fiyat avantajları ve güvenli bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.