Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.
You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.
Please update the currency or receiver details.
Let’s try sending to another country instead.
Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.
Let’s try sending to another country instead.
The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.
Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.
Powered by Birlesik Odeme
30 dakikada teslimat
2023 yılı Ramazan ayı başladı. Uzakları yakınlaştıran, gönülleri iyileştiren ve yüzleri güldüren Ramazan ayı hakkında tüm merak edilenleri bir araya getirdik. Gelin “Ramazan ayının anlamı nedir?”, “Ramazan ayı ne zaman başlar?” gibi sorularınızın cevaplarına birlikte bakalım ve onbir ayın sultanı Ramazan’a özel birbirinden özel Ramazan gelenekleri ile dünden bugüne bir yolculuk yapalım.
Ramazan nedir? Ramazan ayı ne zaman başlar?
Hicri takvimin dokuzuncu ayı olan Ramazan, Recep ve Şaban ayları ile beraber İslam dininde kutsal kabul edilen üç aylardan sonuncusu. Müslümanlara oruç ibadetinin farz olduğu Ramazan ayı, insanların bir araya gelmesini sağlayan pek çok etkinlikle dolu bir ay.
Ramazan Bayramı ne zaman 2023?
2023 yılında Ramazan ayının ilk günü 23 Mart Perşembe. İlk oruç için ise 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gecede niyet edilecek. İlk iftar, Ramazan başlangıcı olan 23 Mart günü yapılacak, 2023 Ramazan ayı arefe günü ise 20 Nisan 2023 Günü olacak, yani son oruçlar 20 Nisan’da tutulacak.
Bir ay boyunca oruç tutanlar 21 Nisan 2023 Günü Ramazan Bayramı sevinci yaşayacak. Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı 21 Nisan’da kılınacak bayram namazı ile başlayacak ve 22-23 Nisan tarihlerinde de devam edecek.
Ramazan’ın anlamı nedir? Ramazan gelenekleri ile ilişkisi nedir?
Ramazan sabır, ibadet ve bereket ayı olarak kabul edilir. Aileler Ramazan gibi özel zamanlarda daha çok bir araya gelir. Yardımlaşmalar artar, insanların birbirini dinlediği, sevip saydığı sohbet meclisleri çoğalır. Ramazan geleneklerimiz arasında ise “hediye”nin önemli bir yeri vardır. Zira Ramazan en çok paylaşmaktır!
Ramazan birlik ve beraberlik demektir. Bayrama kadar geçen bu sürede insanlar birbirleriyle kucaklaşır, aynı sofrada oruç açar ve bir arada olmanın, yardımlaşmanın tatminini yaşar. Ailesiyle bir arada olamayan, dünyanın diğer ucunda yaşayan herkes de gönül birlikteliğinin ifadesi olarak yardımlaşmaya katkıda bulunmak ister. TransferGo, Ramazan’da Türkiye’den uzakta yaşayan ancak gönülden bağları olan herkes için kolay ve pratik hizmet verir. Uygulama sayesinde gönderen ve alan tarafların evden çıkmasına dahi gerek kalmaz. Para transferini websitesi veya mobil uygulama üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün. Gönderiyi kredi kartı, banka havalesi veya KLARNA ile yapabilirsiniz. 2012 yılında İngiltere’de kurulan TransferGo dünya çapında, hızlı ve düşük maliyetli para transferi sağlamaktadır. Siz de Ramazanda sevdiklerinize ve ihtiyacı olanlara destek olmak için TransferGo’yu kullanabilirsiniz.
Oruç nedir? Oruç nasıl tutulur?
Ramazan ayında oruç tutmak, İslam dininin beş şartından biri olarak Müslümanlar için farz ibadetlerdendir. Oruç, dinen yükümlü olan kişinin tan yerinin ağarması anından güneşin batışına kadar geçen sürede ibadet amacıyla yeme içme ve cinsel ilişkiden sakınması anlamına gelir.
Oruç tutması gereken günlerde hasta veya yolcu olanlar, başka günlerde kaçırdıkları gün kadar süreyle oruç tutarlar. Sağlık sebepleriyle oruç tutmakta zorlananlar ise yoksul bir kişinin günlük yiyeceği kadar fidye verir.
Oruç ne zaman başlar, ne zaman biter?
Orucun başladığı zaman, imsak vakti; bitişi ise iftar vakti olarak isimlendirilir. Oruç tutulan süre, mevsimden mevsime ve ülkeden ülkeye değişir. Yaz aylarında daha uzun süre oruç tutulurken, günlerin daha kısa olduğu kış aylarında ise oruçlu geçirilen süre de azalır. Oruç süresi, bulunduğunuz ülkenin enlem ve boylamlarına göre değişir. Ekvatordan kutuplara gidildikçe oruçlu geçirilen süre uzar. Doğu’da yer alan ülkelerdeki Müslümanlar oruç tutmaya daha erken başlar ve iftarı yine ilk onlar yaparlar. 2023 yılında Türkiye’de oruçlu geçirilen süre yaklaşık 14 saat iken, Almanya’da ortalama yarım saat fazla süreyle oruç tutulacak.
Ramazan ibadetleri nelerdir? Ramazan gelenekleri ile ilişkisi
Ramazan ayı, Kur’an’ı Kerim’in indirildiği ay olduğu için Müslümanlar ibadetle geçirdikleri Ramazan ayında Kur’an okumaya daha çok önem verirler. Yılın bu döneminde camilerde mukabele okunması, evlerde hatim indirilmesi bir gelenek haline gelmiştir.
Bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi de yine Ramazan ayı içinde yer alır. Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir ve bu kutsal günde edilen duaların kabul edileceğine, geçmişteki günahların affedileceğine inanılır.
Ramazan ayına özel olan bir ibadet de teravih namazıdır. Yatsı namazından sonra camide cemaatle birlikte kılınan teravih namazı, Müslümanlar için sünnettir.
Ramazan gelenekleri arasında birinci: Paylaşmak!
Ramazan ayında paylaşmak için neler yapılır?
Ramazan ayı paylaşmanın ayıdır desek yanılmış olmayız. Yalnız farz ibadetler değil, yüz yıllar içinde toplumların geliştirdiği kültür, Ramazan gelenekleri de daha fazla paylaşmaya yönelik.
Fitre ve Zekat
Temel ihtiyaçlarının dışında yeterince mala sahip olan Müslümanlar, Ramazan ayında Türkçede fitre denilen, fıtır sadakası vermelidirler. Kişi başına verilen fitre, genellikle aile büyüğü tarafından ailedeki herkes adına verilir. Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir. 2023 yılı için ise fitre miktarı günlük 70 TL olarak belirlendi. Fitre, Ramazan ayının sonunda, bayram öncesinde ödenir.
İslam’ın beş şartından biri olan zekat ise, dinen zengin sayılan Müslümanların malından alınan payı anlatır. Asli ihtiyaçları haricinde mala sahip olan Müslümanlar, bu varlıklarının üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekat vermekle yükümlüdürler. Zekat için yılın belli bir dönemi sözkonusu olmamasına rağmen Müslümanlar genellikle Ramazan ayı içinde zekat vermeyi tercih ederler.
Büyüklerin favorisi Ramazan gelenekleri: İftar Davetleri
TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.