
Ramazan Sofranıza İtalyan Dokunuşu: Minestra Maritata
İçindekiler Tablosu
Minestra Maritata – İtalyan Düğün Çorbası Nedir?
Ramazan ayına özel olarak Kevser Hanım’la birlikte bir İtalyan tarifi olan Minestra Maritata, yani İtalyan düğün çorbası yapacağız. Üstelik içine kuskus ekleyerek Türk usulü nefis bir tarif hazırladık. Minestra Maritata, nefis bir İtalyan çorbası ya da yemeği olarak öne çıkıyor.
Çorba kelimesinin bizdeki karşılığı ile Avrupa’daki karşılığı biraz farklıdır. Avrupa’da suyu olan yiyecekler genellikle çorba olarak nitelendirilirken, bizde süzme mercimek çorbası gibi tanesiz ya da yayla çorbası gibi küçük taneli sulu yiyeceklere çorba denir. Buna ek olarak, çorbaların suyu genellikle koyu kıvamlı olur. Ezogelin veya yayla çorbası gibi taneli çorbalar bile nişasta veya özel terbiyelerle koyulaştırılır.
Avrupa mutfağında ise çorbalar küçük taneli ve koyu kıvamlı olmak zorunda değildir. Duru bir et, tavuk ya da sebze suyunun içinde yüzen iri et, tavuk ya da sebze parçalarından oluşan yiyecekler de çorba olarak kabul edilir. Minestra Maritata da bu kategoriye giren bir çorbadır.
Minestra Maritata’nın Anlamı ve Çeşitleri
İtalyanca Minestra Maritata, kelime anlamıyla “evli çorba” demektir. Et ve sebzelerin bir araya getirilmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Ancak zamanla, İngilizceye wedding soup (düğün çorbası) olarak çevrilmiş ve bu şekilde yaygınlaşmıştır. Zaten bizde de bir düğün çorbası olduğu için Türkçeye “İtalyan düğün çorbası” olarak almak daha uygun görünüyor.
Bu çorbanın pek çok farklı çeşidini yapmak mümkündür. İçinde et olarak köfte, sosis ya da et parçaları kullanılabilir. Sebzeler, özellikle yeşil yapraklı sebzeler değiştirilebilir veya çeşitlenebilir. Makarna ya da şehriye eklenebilir veya tamamen çıkarılabilir. Kısacası herkes kendi damak zevkine göre bir Minestra Maritata hazırlayabilir.
Türk Usulü Minestra Maritata: Küçük Dokunuşlarla Farklı Bir Yorum
Kevser Hanım’ın Dokunuşları: Türk Mutfağına Uyarlama
Bu çorbayı Türk mutfağına uyarlarken birkaç küçük değişiklik yaptım. Öncelikle makarna yerine kuskus tercih ettim. Amerika’da da wedding soup için kuskus kullanılıyor ve çorba beklediğinde hamurlaşmadan diri kalmasını sağlıyor. Böylece her kaşıkta taze pişmiş gibi bir doku elde ediliyor.
Parmesan Yerine Pul Biber: Türk Damak Zevkine Uygun Bir Dokunuş
Bir diğer değişiklik ise parmesan yerine pul biber kullanmak oldu. Parmesan, İtalyan mutfağında tuz gibi her yemeğe eklenen bir malzeme olarak görülebilir. Ben de bu tarife kendi damak zevkime uygun olarak Türkiye’den getirdiğim Samandağ biberini ekledim. Pul biberin kattığı renk ve aroma, çorbanın lezzetini daha da artırdı.
Minestra Maritatanın Esnekliği ve Kendi Yorumum
Minestra maritatanın pek çok farklı çeşidini yapmak mümkün. İçinde et olarak köfte, sosis ya da et parçaları kullanılabiliyor. Sebzeler, özellikle yeşil yapraklı sebzeler çeşitlenebiliyor ya da değişebiliyor. İçinde makarna ya da şehriye (İtalyanlar için o da bir çeşit makarna olduğu için bu sadece bize göre bir değişiklik aslında) kullanılabiliyor ya da kullanılmayabiliyor. Kısacası herkesin kendi usulüne göre bir minestra maritata yapması mümkün.
Bu yüzden kuskus kullanmayı tercih ettim. İtiraf etmeliyim ki bu orijinal olarak benim fikrim değildi. Amerika’da da wedding soup için daha çok kuskus tercih ediliyor. Ben de onlardan ilham aldım. Gerçekten de bir bildikleri varmış diyebilirim. Makarna kullanıldığında hemen yenmediği takdirde çorbada bekleyen makarna çok şişiyor ve hatta hamur oluyor. Ama kuskus beklese de diri kalıyor. Bu şekilde çorbayı yerken dişe geliyor ve çorba taze pişmiş gibi hissediliyor.
Minestra maritatayı Türk usulü yapmak için yaptığım bir diğer değişiklik de parmesanı çıkarıp yerine pul biber kullanmak oldu. Nerede olduğunu hatırlamıyorum ama biri parmesanın İtalyanlar için bir peynir değil tuz olduğunu ve tuz gibi her yemeğe ya da çorbaya koyduklarını söylemişti. Bu benzetme çok hoşuma gitmişti. Tuz benzetmesi belki biraz fazla olabilir ama parmesanı İtalyan mutfağında bir çeşit baharat olarak görmek bence çok da yanlış değil.
Samandağ Biberinin Rolü ve TransferGo ile Kolaylık
Her yemekte baharatlar damak zevkine göre çıkarılıp yerine yenisi eklenebilir malum. Ben de minestra maritatadan parmesan “baharatını” çıkarıp yerine son Türkiye ziyaretimde Hatay’dan sipariş verip aldığım samandağ biberi ekledim. Türkiye ziyaretlerimin olmazsa olmazı yükte hafif lezzette ağır aroma vericiler satın almak. Ödemelerini de elbette TransferGo ile Türkiye’ye gönderdiğim para transferiyle yapıyorum. Son yıllarda online alışverişin artması sayesinde yöresel ürünleri satın almak için uzun seyahatlere, TransferGo sayesinde de online alışveriş ödemeleriyle ilgili endişelenmeye gerek kalmadı.
Samandağ biberi minestra maritataya hem renk hem de lezzet olarak çok yakıştı. Çorbanın üzerine pul biberi gezdirince bir adım geri çıkıp çorbaya önce şöyle bir baktım ve kendimi alamayıp renk uyumunu bir süre hayranlıkla izledim. Renkli yemekler en az lezzetli yemekler kadar keyif veriyor bana.
Siz de minestra maritatayı kendi damak zevkinize uygun hale getirmek için ufak değişiklikler yapabilirsiniz. örneğin kuskus yerine erişte kullanmak benim denenecekler listemde olan bir değişiklik. Eğer acı biber sevmiyorsanız tatlı pul biber kullanabilir ya da pul biber yerine farklı baharatlar da deneyebilirsiniz.
Minestra Maritata için Malzemeler:
Köfte için;
- 250 g kıyma,
- 1 adet küçük boy yumurta,
- 1/2 soğan,
- 1 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu,
- 1/2 çay kaşığı karabiber,
- 1/2 çay kaşığı kimyon,
- Tuz,
- Köfteleri kızartmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Çorba için;
- 1 adet soğan,
- 1 dal kereviz sapı,
- 1 adet havuç,
- 1 çay bardağı kuskus makarna,
- 2 avuç kıyılmış ıspanak,
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 su bardağı et suyu,
- 4 su bardağı su,
- Tuz,
- Pul biber.
Minestra Maritata Hazırlanışı:
- Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ekmek kırığı, karabiber, kimyon ve tuzu derin bir kapta yoğurun,
- Cevizden küçük şekilde yuvarlayıp kızdırdığınız sıvı yağda kızartın,
- Çorba için sıvı yağı derin bir tencerede kızdırın,
- Küçük küçük doğradığınız soğan, kereviz sapı ve havucu ekleyip soğanlar yumuşayana kadar kavurun,
- Suyu ve et suyunu ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte kereviz ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin,
- Köfteleri, ıspanağı ve kuskusu ekleyip kuskus yumuşayana kadar pişirin,
- Kıvamını kontrol edip ihtiyaç duyarsanız su ilave edin,
- Damak zevkinize göre tuzunu ve pul biberi ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun…
Popüler makaleler
Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan



