Ramazan Sofranıza İtalyan Dokunuşu: Minestra Maritata
TransferGo Blog’umuzda Ramazan ayına özel Kevser Hanım’la birlikte bir İtalyan tarifi olan Minestra maritata yani İtalyan düğün çorbası yapacağız, üstelik içine kuskus ekleyerek Türk usulü nefis bir tarif hazırladık. Minestra maritata nefis bir İtalyan çorbası ya da yemeği.
Çorba kelimesinin bizdeki karşılığı ile Avrupa’daki karşılığı biraz farklı. Avrupa’da suyu olan yiyecekler genellikle çorba olarak nitelendirilirken bizde süzme mercimek çorbası gibi tanesiz ya da yayla çorbası gibi küçük taneli sulu yiyeceklere çorba denir. Buna ek olarak çorbaların suyu genellikle koyu kıvamlı olur. Bu durum ezogelin ya da yayla çorbası gibi taneli çorbalar için de değişmez. Çorba içindeki malzemelerin nişastası ya da özel olarak hazırlanan bir terbiye ile koyulaştırılır.
Avrupa mutfağında ise çorbalar küçük taneli ve koyu kıvamlı olmak zorunda değildir. Duru bir et, tavuk ya da sebze suyunun içinde yüzen iri et, tavuk ya da sebze parçalarından oluşan yiyecekler de çorba olabilir. Minestra maritata da bu kategoriye giren bir çorba.
İtalyanca minestra maritata kelime karşılığı olarak evli çorba demek. Et ve sebzelerin bir araya getirilerek yapılmasına ithafen konan bir isim. Ama siz deyin yorumlu çeviri yapıldığı ben diyeyim kulağa daha anlamlı geldiği için İngilizceye wedding soup yani düğün çorbası olarak geçmiş. Bizde zaten bir düğün çorbası olduğu ve bu çorba ismine aşina olduğumuz için bana göre Türkçe’ye de İtalyan düğün çorbası olarak almamız daha uygun gibi geliyor.
Minestra maritatanın pek çok farklı çeşidini yapmak mümkün. İçinde et olarak köfte, sosis ya da et parçaları kullanılabiliyor. Sebzeler, özellikle yeşil yapraklı sebzeler çeşitlenebiliyor ya da değişebiliyor. İçinde makarna ya da şehriye (İtalyanlar için o da bir çeşit makarna olduğu için bu sadece bize göre bir değişiklik aslında) kullanılabiliyor ya da kullanılmayabiliyor. Kısacası herkesin kendi usulüne göre bir minestra maritata yapması mümkün.
Ben de minestra maritatanın bu özelliği sayesinde yüreklenerek kendi usulüm, aslına bakarsanız daha ziyade Türk usulü bir minestra maritata hazırladım.
Bu yüzden kuskus kullanmayı tercih ettim. İtiraf etmeliyim ki bu orijinal olarak benim fikrim değildi. Amerika’da da wedding soup için daha çok kuskus tercih ediliyor. Ben de onlardan ilham aldım. Gerçekten de bir bildikleri varmış diyebilirim. Makarna kullanıldığında hemen yenmediği takdirde çorbada bekleyen makarna çok şişiyor ve hatta hamur oluyor. Ama kuskus beklese de diri kalıyor. Bu şekilde çorbayı yerken dişe geliyor ve çorba taze pişmiş gibi hissediliyor.
Minestra maritatayı Türk usulü yapmak için yaptığım bir diğer değişiklik de parmesanı çıkarıp yerine pul biber kullanmak oldu. Nerede olduğunu hatırlamıyorum ama biri parmesanın İtalyanlar için bir peynir değil tuz olduğunu ve tuz gibi her yemeğe ya da çorbaya koyduklarını söylemişti. Bu benzetme çok hoşuma gitmişti. Tuz benzetmesi belki biraz fazla olabilir ama parmesanı İtalyan mutfağında bir çeşit baharat olarak görmek bence çok da yanlış değil.
Her yemekte baharatlar damak zevkine göre çıkarılıp yerine yenisi eklenebilir malum. Ben de minestra maritatadan parmesan “baharatını” çıkarıp yerine son Türkiye ziyaretimde Hatay’dan sipariş verip aldığım samandağ biberi ekledim. Türkiye ziyaretlerimin olmazsa olmazı yükte hafif lezzette ağır aroma vericiler satın almak. Ödemelerini de elbette TransferGo ile Türkiye’ye aktardığım parayla yapıyorum. Son yıllarda online alışverişin artması sayesinde yöresel ürünleri satın almak için uzun seyahatlere, TransferGo sayesinde de online alışveriş ödemeleriyle ilgili endişelenmeye gerek kalmadı.
Samandağ biberi minestra maritataya hem renk hem de lezzet olarak çok yakıştı. Çorbanın üzerine pul biberi gezdirince bir adım geri çıkıp çorbaya önce şöyle bir baktım ve kendimi alamayıp renk uyumunu bir süre hayranlıkla izledim. Renkli yemekler en az lezzetli yemekler kadar keyif veriyor bana.
Siz de minestra maritatayı kendi damak zevkinize uygun hale getirmek için ufak değişiklikler yapabilirsiniz. örneğin kuskus yerine erişte kullanmak benim denenecekler listemde olan bir değişiklik. Eğer acı biber sevmiyorsanız tatlı pul biber kullanabilir ya da pul biber yerine farklı baharatlar da deneyebilirsiniz. Eğer farklı denemeler yapacak olursanız yorumlarda ya da sosyal medya hesaplarınızda @kevserinmutfagi ve @transfergo.turkiye hesaplarını etiketleyerek paylaşmayı unutmayın.
Afiyetle kalın…
Minestra Maritata için Malzemeler:
Köfte için;
- 250 g kıyma,
- 1 adet küçük boy yumurta,
- 1/2 soğan,
- 1 yemek kaşığı ekmek kırığı veya galeta unu,
- 1/2 çay kaşığı karabiber,
- 1/2 çay kaşığı kimyon,
- Tuz,
- Köfteleri kızartmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Çorba için;
- 1 adet soğan,
- 1 dal kereviz sapı,
- 1 adet havuç,
- 1 çay bardağı kuskus makarna,
- 2 avuç kıyılmış ıspanak,
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 su bardağı et suyu,
- 4 su bardağı su,
- Tuz,
- Pul biber.
Hazırlanışı:
- Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ekmek kırığı, karabiber, kimyon ve tuzu derin bir kapta yoğurun,
- Cevizden küçük şekilde yuvarlayıp kızdırdığınız sıvı yağda kızartın,
- Çorba için sıvı yağı derin bir tencerede kızdırın,
- Küçük küçük doğradığınız soğan, kereviz sapı ve havucu ekleyip soğanlar yumuşayana kadar kavurun,
- Suyu ve et suyunu ekleyip kapağını kapatın ve kısık ateşte kereviz ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin,
- Köfteleri, ıspanağı ve kuskusu ekleyip kuskus yumuşayana kadar pişirin,
- Kıvamını kontrol edip ihtiyaç duyarsanız su ilave edin,
- Damak zevkinize göre tuzunu ve pul biberi ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun…