Erasmus Hakkında Merak Edilenler
“Üniversite eğitim sürecinin en çok iple çekilen, en çok konuşulan, en çok anılar biriktirilen zamanı ne zamandır?” diye sorsak, bu sorunun cevabı muhtemelen çok basit olacak: Erasmus. Sadece yurtdışına gitmek için değil; yurtdışında yaşama deneyimi kazanmak için de eşsiz bir değişim programı olan Erasmus’a ilgi neredeyse okula kayıt gününde başlıyor. İlk zamanlarda “Erasmus nedir?” diye başlayan meraklı sorular, yerini çok kısa sürede “Nasıl Erasmus yapabilirim?” heyecanına bırakıyor.
Avrupa’da eğitim almak ve seyahat etmek isteyen öğrenciler için muhteşem bir fırsat olan Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği Programı hakkında bilmeniz gerekenleri şu yazımızda daha önce paylaşmıştık. Bu yazımızda ise en çok merak ettiklerinize odaklandık. Erasmus programına başvurunuzdan dönüşünüze kadar tüm detaylar bu yazıda!
Erasmus başvurusu nasıl yapılır?
Erasmus başvuruları, okulunuzun Erasmus+ Programı Koordinatörlüğü üzerinden çoğunlukla online olarak yapılıyor. Başvurular yılın yalnızca belli dönemlerinde alınıyor ve bu tarihler her okul tarafından ayrı ayrı belirleniyor. Erasmus başvurusu yapmak için ilanları düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Bahar dönemi Erasmus başvuruları genelde Ekim ayında, güz dönemi Erasmus başvuruları ise Şubat ayında duyuruluyor. Başvuru döneminden önce gitmek istediğiniz ülkeyi ve üniversiteyi araştırmaya başlamayı unutmayın.
Her kurum başvurunun nasıl yapılacağını kendi belirliyor. Temel olarak Erasmus yapma yeterliliklerine sahip olduğunuzu gösterir belgeler sunmanız gerekiyor. Okullar başvuru sırasında Erasmus+ başvuru formunun yanında başvuru dilekçesi, transkript, nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf da talep ediyor.
Kimler Erasmus’a başvurabilir?
Türkiye’deki lise ve üniversite öğrencileri Erasmus Öğrenci Hareketliliği Programı kapsamında Avrupa’da gidecekleri bir ülkedeki okulda eğitim alma ve seyahat etme şansına sahip. Avrupa’da geçirilecek süre, okulun bütçesine, öğrencilerin talebine ve sınavı kazananların sayısına bağlı olarak bir sömestr veya bir eğitim-öğretim yılı olabiliyor. Erasmus programı ile Schengen vizesi alan öğrenciler, eğitim süreleri boyunca Avrupa Birliği ülkelerinde rahatça seyahat edebiliyor.
Erasmus programına katılmak için lise öğrencilerinin son 2 yıllık ortalamasının 70’ten yüksek olması ve tercih ettikleri ülkenin dil yeterliliklerini sağlamaları gerekiyor. Üniversite öğrencilerinin ise lisans programının birinci yılını tamamlamış, en az 2.20/4 veya 72/100 genel not ortalamasına sahip olması ve gittikleri ülkede eğitim alacak seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmaları bekleniyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinde ise akademik not ortalamasının asgari 2.50/4 yada 75/100 olması talep ediliyor.
Erasmus hibesi nasıl alınır?
Erasmus hibesi alacak olanlar, okulların düzenledikleri Erasmus yeterlilik sınavında belirleniyor. Dil yeterliliklerinin ölçüldüğü bu sınavın amacı, kimlerin Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği programından yararlanabileceğini belirlemek.
Sınavın okuma ve dinleme yeteneklerinin ölçüldüğü ilk iki basamağında İngilizce dilbilgisi, kelime bilgisi ve okuduğunu anlama, dinlediğini anlama bilgisi test usulü ölçülürken üçüncü ve son basamağında ise konuşma becerileri ölçülüyor. Bu aşamada 6-8 dakikalık bir konuşmanın sürdürülebilmesi bekleniyor. Sınavda 50 ve üzeri puan alan öğrenciler, Erasmus yapmaya hak kazanıyor. Bu, Erasmus programı kapsamında hibe almadan Avrupa’da eğitim alma hakkı kazandıkları anlamına geliyor. Yani eğitiminizi kendiniz finanse ederek de Erasmus yapabilirsiniz. 80 ve üzeri puan alarak okullarının hibe kontenjanına girebilen öğrenciler ise Erasmus bursu alabiliyor.
Erasmus hibesi ne kadar? Erasmus hibesi nasıl hesaplanır?
Erasmus hibesi tutarı öğrencilerin kaldıkları ülkeye göre değişiklik gösteriyor. Geri ödemesi olmayan bu bursun miktarı, her yıl yeniden belirleniyor. Ülkeler, ekonomik koşullarına ve yaşam giderlerinin miktarına göre üç grupta değerlendiriliyor. Hibe tutarları, Avrupa’da gidilecek ülkenin bulunduğu kategoriye göre belirleniyor. Bu şekilde kiraların yüksek olduğu bir ülkeye gidilecekse Erasmus hibesi tutarı da daha yüksek oluyor.
- ve 2. grup ülkeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz ve Yunanistan’dan oluşurken 3. grup ülkeleri arasında Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya ve Slovenya yer alıyor.
- ve 2. grupta yer alan ülkelerde aylık öğrenim hibesi 600 Euro, aylık staj hibesi 750 Euro iken; 3. grupta aylık öğrenim hibesi 450 Euro, aylık staj hibesi 600 Euro oluyor.
Erasmus bursları genel olarak geri ödemesiz. Ancak hareketliliğe başladıktan sonra derslere ve sınavlara girme sorumluluklarını gerekçe göstermeden yerine getirmeyen veya programı tamamlamadan erken dönen öğrenciler, aldıkları hibenin iade edilmesi talebiyle karşı karşıya kalabilir. Hibenizi kaybetmemek veya Erasmus hibesi iadesi talebi almamak için Erasmus hareketliliği kapsamındaki görev ve sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizden emin olun.
Erasmus ilave hibe destekleri nelerdir?
Erasmus hibesi, Avrupa’da geçireceğiniz sürece aylık yaşam giderlerinize destek olmayı amaçlıyor. Ancak Erasmus yapan öğrencilerin program boyunca en önemli giderlerinden biri de yurtdışı uçak biletleri, transfer ve aktarmalar oluyor. Bazı okullar yol masraflarına destek olmak amacıyla o yılki bütçelerine göre başvurulması dahilinde yol hibesi de verebiliyor. Seyahat desteği almayan öğrenciler, yeşil seyahati tercih ederlerse tek seferlik 50 Euro tutarında bir destek alabiliyor.
Dezavantajlı katılımcıların Erasmus yapabilmeleri için İlave Hibe Desteği de sağlanıyor. Ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcılar özel ihtiyacı olan kişi olarak tanımlanıyor. Özel ihtiyaç sahibi kesimlerin Erasmus programına katılabilmeleri için ayrıca bir içerme desteği de mevcut. Ek destekler için okulunuzun uluslararası ofisi ile iletişime geçebilirsiniz.
Erasmus yapılacak ülke nasıl belirlenmeli?
Öğrencilerin Erasmus yapacakları ülkeyi belirlerken dikkat etmeleri gereken tek kriter, Erasmus hibe tutarı olmamalı. Zira bursun yüksek olduğu ülkelerde giderler de yüksek, düşük olduğu yerlerde giderler de düşük.
Gitmek istediğiniz ülkeyi belirlerken ilgi alanınız ve mesleki gelişiminiz için faydalı olacağını düşündüğünüz nitelikli eğitim kurumlarını önceliklendirebilirsiniz. Eğer sınavdan yeterli puan aldıysanız, 1. grupta yer alan Avrupa ülkelerinin başkentlerini tercih edebilirsiniz. Akademik kariyer düşünüyor veya yüksek lisans için burs başvurularında bulunmayı planlıyorsanız, Erasmus deneyimleriniz sizin için büyük bir artı olacak. İş hayatına atılmayı düşünen öğrenciler için ise Erasmus sırasında kuracakları iş bağlantıları önemli bir avantaj sağlayacak.
Erasmus hibesi ne zaman alınır?
Erasmus hibe ödemeleri takvimi, programa katılacağınız döneme, ülkeye ve okulunuzun planlamasına göre değişebiliyor. Son yıllarda bazı okullarda yaşanan aksaklıklar ve gecikmeler hariç, genel olarak program başladığında hibe ödemeleri de başlıyor. Hibenin yüzde seksene varan bölümü peşin olarak ödeniyor. Bu tutar, yurtdışında geçirilecek sürenin tamamı boyunca alınacak toplam hibe tutarı üzerinden hesaplanıyor. Programa güz döneminde başlayacak öğrenciler Ağustos-Ekim arası ödemelerini alırken, bahar döneminde başlayacak öğrencilerin ödemeleri Şubat-Nisan aylarında yapılıyor. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler döndükten sonra hibenin geri kalan kısmını alabiliyor.
Erasmus hibesi nasıl çekilir?
Erasmus hibeniz Türkiye’deki Euro hesabınıza yatıyor. Hesap açmanız gereken banka, üniversitenizin anlaşmasına göre değişebililiyor. Türkiye’de üniversiteler genellikle Ziraat Bankası’nda Euro hesabı açmanızı istiyor. Erasmus hibesi almak için açtığınız Euro hesap bilgilerinizi üniversitenize bildirmeniz yeterli; ancak paranın yatacağı tarih tam belli olmadığı için hibenin ilk bölümü çoğunlukla öğrenci yurtdışına çıktıktan sonra yatmış oluyor. Yani parayı Türkiye’deyken çekip gitmek çoğu kişi için mümkün olmuyor. Hibesi erken yatanlar burslarını hemen çekebilseler de yüksek meblağlarla yolculuk yapmak büyük bir risk oluşturuyor.
Gittiğiniz ülkede ilk yapmanız gereken şeylerden biri, banka hesabı açmak. Yurtdışında hesap açtıktan sonra Türkiye’deki hesabınızdan gittiğiniz ülkedeki hesabınıza uluslararası para transferi gerçekleştirmeniz mümkün. TransferGo olarak yurtdışındaki eğitiminiz süresince en iyi kurlar ve en düşük maliyetlerle para transferi gerçekleştirmeniz için yanınızdayız. Türkiye’deki hesabınıza yatacak olan hibeyi TransferGo websitesi veya mobil uygulaması üzerinden aynı gün içinde gittiğiniz ülkedeki hesabınıza gönderebilir ve paranızı hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Erasmus yaparken çalışabilir miyim?
Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği Programı kapsamında öğrenciler gidecekleri ülkedeki bir firma ile anlaşmaları durumunda çalışma imkanına da sahip olabiliyor. Öğrenciler gidecekleri okulu Türkiye’deki okullarının anlaşmalı olduğu okullar arasından seçerken, çalışmak istedikleri şirketi kendileri bulmak ve anlaşmayı kendileri yapmak zorunda. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da gidilen ülkede çalışma izni almak için gerekli başvuruları yapmak.
Erasmus hibesi ile geçinilir mi?
Erasmus hibesi, Avrupa’da eğitim alacağınız sürede yaşam giderlerinize destek olmayı hedefliyor. Yani Erasmus bursu, toplam giderlerinizin önemli bir bölümünü karşılasa da tamamını kapsamıyor. Bu, aylık yaşam giderleri ile burs arasındaki farkı öğrencinin kendisinin finanse etmesi gerektiği anlamına geliyor. Finanse edilmesi gereken tutar, gidilecek ülkeye ve şehre göre değişebiliyor. Örnek olarak Paris’te okuyacak bir öğrencinin karşılaması gereken fark, Sofya’da okuyan bir öğrenciden daha yüksek oluyor.
Bu farkı kapatmak için seçeneklerden ilki, gideceğiniz ülkede işe girmek. İş arama süresinin uzun sürebileceğini göz önüne alarak gitmeden önce iş aramaya başlamak faydalı olacaktır. Bir diğer seçenek ise Türkiye’deki öğrenciliğiniz sırasında aldığınız burslar. Türkiye’deki kurumlardan alınan burslar, Erasmus programına katıldığınız zaman genel olarak kesintiye uğramaz ancak ilgili kuruma durumunuzu bildirmeniz gerekir. En önemlisi ise tabii ki her zaman aile desteği. TransferGo, yurtdışında eğitime giden çocuklarına her ay düzenli harçlık göndermek isteyen ailelere hızlı, kolay ve güvenli çözümü en hesaplı şekilde sunuyor.
TransferGo’ya kaydolmak şimdi çok avantajlı! TransferGo’ya davet ettiğiniz ve kullanmaya başlayan her arkadaşınız için 400₺ kazanmanız mümkün, arkadaş davet programımızı incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz. Hemen şimdi TransferGo’lu olun, Erasmus’a gitmeden kazanmaya başlayın! Kayıt olmak için buraya tıklayın.