Ramazan Ayı Lezzetleri ve Tarifleri
Evet efendim, buyursunlar! Konu Ramazan olunca, Ramazan lezzetlerinden bahsetmemek olmaz.
Bu yüzden TransferGo olarak bizlerin sevdiği, Ramazan Ayı’nın olmazsa olmazı yemek tariflerini sizler için derledik. Ama öyle internetten toplama değil, ekip olarak şahsen uyguladığımız tarifleri paylaşıyoruz sizlerle. Ilk tarifimizin ayrıntılarını almak için Milano’ ya, Rumeysa Gökcü’ye bağlanıyoruz: Rumeysa!
Ramazan Pidesi
“Yok artık!” demiş olabilirsiniz. Hakkınız var. Zira biz de bu malum Korona virüsü hayatımıza girmemiş olsaydı pide isteyeni fırına yollardık. Lakin bu süreçte sosyal medya ne ev ekmekleri, ne mayalı hamur işleri gördü. Bu sebeple bunun altından kalkacağınıza emininiz. O yüzden listemizin ilk ismi Ramazan pidesi.
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım paket yaş maya
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 yemek kaşığı çörek otu
- 1 yumurta sarısı
- Yarım su bardağı yoğurt
Tarifi:
Yaş mayayı büyük bir yoğurma kasesinde ufalayın. Üzerine süt, su, şeker ve tuzu ekleyin. Maya eriyene kadar karıştırın. Karışımın üzerine yavaş yavaş unu ekleyin ve hamur homojenleşinceye kadar yoğurun. Hamurun içinde olduğu kasenizin ağzını kapatın ve 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Mayalanan hamurunuzun un serptiğiniz tezgahta yoğurarak havasını alın. Hamuru iki eşit parçaya bölün ve bu parçalardan beze oluşturun. Her bir bezeyi yaklaşık büyük bir düz yemek tabağı boyunda açın. Küçük bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu karıştırın. Bu karışımın yarısını ilk bezenizin, ikinci yarısını ikinci hamurun üzerine sürün. Parmak uçlarınızla hamurun üzerine baklava şeklinde iz bırakın. Susam ve çörek otunu üzerine serpin. 220 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Mercimek Çorbası
Bakın, mercimek çorbası kolay bir çorba, ama esnaf lokantası kalitesinin sırrını herkes bilmez. TransferGo Hamburg fahri ataşemiz Haslet sırrını sizinle paylaşıyor.
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 büyük boy patates
- 1 orta boy soğan
- 2 kaşık tereyağ
- 1 kaşık zeytinyağ
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım tatlı kaşığı karabiber
- 1 litre su
- Tavuk/et suyu
Tarifi:
Tencerenize 1 kaşık tereyağ ve zeytinyağ koyun. Eridikten sonra ince kestiğiniz soğanı yaklaşık 2 dakika pembeleşene kadar kavurun. Üzerine küp şeklinde kestiğiniz patatesi ve yıkadığınız mercimeği ekleyip 1 dakika kavurun. Ardından 1 su bardağı ılık su içinde erittiğiniz tavuk ya da et suyunu ilave edin ve karıştırın. Tuz, karabiber ve suyun geri kalanını da ekleyin. Yaklaşık 20 dakika orta derecede kaynattıktan sonra, bir blender yardımıyla çorbayı inceltin ve kısık ateşte 5 dakika daha pişirin. Bu esnada 1 yemek kaşığı tereyağı tavada kızdırın ve pul biberi kızgın yağda 2 dakika kavurun. Kaselere koyduğuz çorbaların üzerine birer kaşık pul biberli yağ sosunu dökerek servis edin.
Fırında Mücver
Mücver, gerek kahvaltıların gerekse ara öğünlerin vazgeçilmez ismi. Oruç tutuyorsanız sahur sofralarınız için de iyi bir fikir. En bilindik mücver tarifi, tavada kızartılarak yapılanı. Fakat biz daha sağlıklı ve hafif olan fırında mücver tarifini denemenizi tavsiye ediyoruz. Ekibimizin mücverden; TransferGo’nun ise Türkiye büyümesinden sorumlu müdürü Baran Nalbantoğlu sizinle, bizim ekip olarak çok sevdiğimiz meşhur mücver tarifini paylaşıyor.
Malzemeler:
- 3 adet kabak
- 1 adet havuç
- 1 demet dereotu
- 1 demet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı tam buğday unu
- 3 yumurta
- 200 gr beyaz peynir
- 1 tatlı kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Tarifi:
Kabağı rendeleyip suyunu sıkın. Sonrasında havucu rendeleyin. Üzerine yumurta, un, peynir, yeşillikler ve baharatları ilave ederek karıştırın. Fırın tepsisini yağlayıp karışımı dökün. Üzerine susam ve çörek otunu ilave edip 180 derecede 45 dakika pişirin. Piştikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis edin. Afiyet olsun!
Güllaç
Güllaç, Ramazan‘ ın ağır taşı. O yüzden kurdeleyi kesmek de TransferGo bölge büyümesinden sorumlu müdürümüz Senem Ergüvenoğlu’na düşer. Buyrun Senem Hanım!
Malzemeler
- 1,5 litre süt
- 2 su bardağı şeker
- Bir çay bardağı gül suyu
- Güllaç yaprağı
- Nar
- Çekilmiş ceviz
- Çekilmiş fındık
- Çekilmiş Antep fıstığı
Tarifi:
Sütü, şekeri ve gül suyunu bir tencerede kısık ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Sütü yaklaşık 40 dereceye (eliniz yanmayacak) kadar ısıtın, sonra geniş ve yayvan bir kaba koyun. Güllaç yapraklarını teker teker bu kabın içine batırın ve nemlendirin. Yapraklar çok yumuşayıp pelteleşmeden güllacı hazırlamak istediğiniz formun içine yerleştirin (lazanya yaptıysanız ona benzer bir şekilde). Formun alt yüzeyi güllaç yapraklarıyla kaplandığında, üzerine cevizi eşit olarak serpiştirin. Ikinci güllaç katını da çıktıktan sonra, bu katın üzerine fındık serpiştirin. Ara ara şekerli sütü katmanların üzerine bir kepçe yardımıyla gezdirin. 6-7 kat çıktıktan sonra, sütün kalanını güllacın üzerine kepçeyle eşit olarak dağıtın. Üzerini de Antep fıstığı ve narla süsleyin. Ramazan, bu sene çilek mevsimine denk geldiği için ben çilekle süsledim ve kesinlikle tavsiye ederim.