
Vegan Türk Yemeği Tarifleri
Bir Kurban Bayramı’nı daha geride bıraktık. Bol etli menülerin ardından, biraz hafiflemeye ne dersiniz? Bu yazımızda zengin Türk mutfağının vegan tariflerini paylaşıyoruz.
Vegan, yani bitkisel bazlı beslenme tarzı tüm dünyada çok hızlı bir şekilde yayılmakta. Vegan beslenmenin bu denli rağbet görmesine sebep olan faktörlerin başında hayvanların yaşam haklarını korumak ve savunmak geliyor. Bunun yanı sıra et üretiminin endüstriyelleşmesiyle, et kalitesinin ve saflığının azalması, insan sağlığı için tehlike oluşturmakta. Yapılan araştırmaların sonuçları, vegan beslenme tarzını benimsemiş kişilerin, kilo problemi, kalp ve damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı ve hatta bazı kanser türlerine karşı daha az risk taşıdıkları yönünde. Durum böyle olunca biz de Türk mutfağının en güzide vegan tariflerini sizler için topladık.
Taze Fasülye
Malzemeler
- 1 kilo taze fasulye
- 1 büyük soğan
- 2 büyük domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz
İlk olarak soğanı küp küp doğrayın ve domatesleri rendeleyin. Fasulyeleri yıkayın, kılçıkları varsa ayıklayın ve üçe bölün. Zeytinyağını tencerede ısıtın ve önceden doğranan soğanları yağ içerisine ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Salça ve tuzu ilave edin. Ayıklanmış fasulyeleri de tencere içerisine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Rendelenmiş domatesleri de tencereye dökün ve domatesler erimeye başlayana kadar kavurun. Son olarak sıcak su ve toz şekeri de karışıma ekleyerek orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Yemek olduğunda tencerede soğuması için biraz bekletin.
Zeytinyağlı Biber Dolması
Malzemeler
- 10 adet dolmalık biber
- 2 adet domates
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet büyük boy soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1/2 yemek kaşığı yenibahar
Yarım bardak zeytinyağını bir tencereye alın ve soğanları kavurun. Soğanlar yumuşamaya başlayınca önce dolmalık fıstığı, ardından da nişastası gidene kadar yıkadığınız pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber, toz şeker ve kuş üzümünü ekleyip iyice karıştırın. Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra içine yenibahar ve nane ekleyip, karıştırın. Dolmalık biberlerin saplarını oyun ve iç çekirdeklerini çıkartın. Hazırladığınız iç pilavı biberlerin içlerine doldurun. Domatesleri kalın olacak şekilde doğrayın ve doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarına pirinçler dışarı taşmayacak şekilde yerleştirin. Biberlerin kenarlarına bıçak yardımıyla 3-4 kere küçük delikler açın. Hazırladığınız dolmalarınızı derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirin ve dolmaların yarısına kadar su ilave edip orta ateşte 30 dakika pişirin.
İmam Bayıldı
Malzemeler
- 4 adet uzun patlıcan
- 2 adet büyük soğan
- 5 diş sarımsak
- 4 adet domates
- 4 adet sivri biber
- 3/4 su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Patlıcanların saplarını kesmeden alacalı olarak soyun ve acı sularının çıkması için tuzlu suda 30 dakika bekletin. Patlıcanları uzunlamasına ortadan ikiye kesin, üzerlerine zeytinyağı sürerek 30 dakika 180 derecede fırınlayın. Bu esnada soğanları piyazlık; sarımsakları ince ince; biberleri ve domatesleri de küp küp doğrayın ve kalan zeytinyağının yarısını kullanarak bir tavada kavurun. Önce salçayı, ardından baharatları ekleyin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin. Patlıcanlar yumuşadığında, hazırladığınız soğanlı iç harcı, patlıcanların ortasına doldurun. Fırın kabına 2 su bardağı sıcak su ve kalan zeytinyağını ekleyin ve 30 dakika daha fırında pişirin. Oda sıcaklığında ılıklaşan imam bayıldıları yerleştirip, servis edin. Dilerseniz üzerine doğranmış maydanoz da serpebilirsiniz.
Zeytinyağlı Enginar
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 adet patates
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 su bardağı bezelye
- 8 adet ayıklanmış enginar
- 2 adet taze sıkılmış limon suyu
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2-3 sap dereotu
Patates ve havuçları küp şeklinde doğrayıp 15 dakika pişirin. Bir tavada yarım su bardağı zeytinyağı ile 1 adet ince kıyılmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine patates, havuç ve bezelyeyi de ekleyip 5 dakika kavurduktan sonra ocaktan alın. Enginarları pişireceğiniz sosu hazırlamak için bir kapta 1 su bardağı suyun içine, limon suyu, toz şeker, tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Enginarları geniş bir tavaya ya da tencereye alın ve limonlu su karışımını tencereye aktarın. Ardından kapağını kapatıp, enginarlar yumuşayana kadar pişirin. Enginarlar piştikten sonra kıyılmış dereotunu enginarların üzerine serpip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Popüler makaleler
Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan



