Oktoberfest
Blog ana sayfası
Yurt Dışında Yaşam
Seyahat

Yeni Başlayanlar İçin Oktoberfest Rehberi (2025)

7 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Popüler

All countries

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Popüler

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Powered by Birlesik Odeme

Dakikalar içinde teslim

Bu yıl 192. kez düzenlenecek olan Oktoberfest, Münüh’in şanlı bira festivali olarak dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanıyor. Festivali ilk kez deneyimleyecekler için önemli bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.

İlk önemli bilgi: Oktoberfest Ekim ayında başlamıyor ?

Oktoberfest ismi sizi yanıltmasın, bu festival her yıl Eylül ayının ortasında başlar ve Ekim ayının ilk hafta sonuna kadar sürer. Toplam 18 gün süren bu festival 2025’te, 20 Eylül Cumartesi başlayacak ve 5 Ekim Pazar sona erecek.

Oktoberfest 2025 Programı

  • 20 Eylül 2025: Festivalin resmi açılışı “O’zapft is!” (İlk fıçının açılması) ile saat 12:00’de gerçekleşecek.
  • 21 Eylül: Geleneksel bando yürüyüşü ve Bavyera halk dansları.
  • 27 Eylül: Aile Günü, çocuklara yönelik aktiviteler ve indirimler.
  • 5 Ekim: Festivalin büyük finali.
Oktoberfest

Oktoberfest Nedir?

İlk olarak 1810 yılında Bavyera Kraliçesi Therese ile Prens Ludwig’in düğünü şerefine başlayan Oktoberfest, bugün dünyanın en büyük halk festivallerinden biri haline geldi. Her yıl milyonlarca ziyaretçi, geleneksel Alman yemekleri, şahane biralar, kostümler ve eğlenceli aktiviteler için Theresienwiese’ye akın ediyor.

Oktoberfest neden kutlanır?

Bavyera Prensi Ludwig’in 1810 yılında Saksonya Prensesi Therese ile evlenmesinin şerefine, düğün şimdiki Theresienwiese’de günlerce kutlandı ve sonraki yıllarda da bu kutlamalar devam etti. Bölgenin adı da Saksonya Prensesi Therese isminden gelmiş ve Theresienwiese olarak türetilmiştir. Bavyeralılar bu festivali Wiesn olarak adlandırırlar. Başka bir deyişle, Oktoberfest sadece bir bira festivali değil, Alman kültüründe önemli bir yer tutan büyük bir kutlamadır, hatta yıllardır bitiremedikleri düğün eğlencesidir?

Günümüzde Oktoberfest, Cumartesi günü bira üreticilerinin festival alanına geçit töreniyle taşınmasıyla başlar ve her sene Münih Belediye Başkanı Schottenhamel çadırında festivali “O’zapft is!” sözleriyle açar, musluk açılır ve büyük bir ahşap bira fıçısına vurulur. İkinci gün daha büyük bir yürüyüş gerçekleşir, bu yürüyüşe Trachtenumzug adı verilir ve komşu köylerden ve ülkelerden gelen geleneksel kıyafetli topluluklar katılır. 

Oktoberfest’te neler yapabilirsiniz?

Tabii ki bira içilir diyerek bu yazıyı geçiştirmeyeceğiz ? Festival yani Wiesn bölgesi; ortalama 10.000 kişi kapasiteli 14 büyük çadır, bunlar yetmezmiş gibi 2-3 bin kişi kapasiteli küçük çadırlarla birlikte toplam 34 çadır, lunapark ve yeme içme mekanlarıyla 420.000 metrekarelik devasa bir alanı içeriyor. Oktoberfest’e giriş ücretsiz, sadece çadırlarda yediklerinizi ve içtiklerinizi ödemeniz gerekiyor. Festival zaten o kadar gereksiz pahalı ki, giriş ücreti olsa muhtemelen yerel halk bu etkinliğe katılmaz. Çadırlardaki her şey nakit olarak ödeniyor ve bahşiş vermezseniz garsonların çoğu yüzünüze bakmıyor. Bir seferde 12 litre ağırlığında bira taşıyan bir garsona bahşiş vermemek zaten ayıp olur. Her çadırda canlı müzik var, bazen geleneksel bazen de trend şarkılar dinleyebilirsiniz. Bir saat sonra masaların üzerinde dans eden insanlar görürseniz şaşırmayın, hatta birkaç bira içtikten sonra muhtemelen siz de aralarına katılacaksınız 🙂

Oktoberfest

Hafta sonu Oktoberfest’e gidecek olanlara uyarı!

Cuma ve cumartesi günleri festival alanı kalabalık olur. Hatta sahte Cuma olarak adlandırabileceğimiz Perşembe gecesini de ekleyebiliriz, çünkü çoğunluk ya Cuma günü çalışmıyor ya da öğlene kadar çalışıyor, bu yüzden insanlar Perşembe gecesinden festivale koşmaya başlıyorlar. Bu nedenle Wiesn’i ziyaret etmek için en uygun zaman Pazar akşamı veya hafta içi saat 16:00’dan öncedir. Bu arada, yoğun olmayan saatlerin boş olduğunu düşünmeyin, çadırların en az yüzde 60’ı doludur. Buna bir de çadırların hafta sonları sabah 9’da, hafta içi ise sabah 10’da açıldığını, akşam 10’a kadar hizmet verdiğini ve 11’de tamamen kapandığını ekleyin.

Festivale gitmek için Münih’te yapacağınız otel rezervasyonunun parasını önceden TransferGo ile komisyonsuz ve güvenilir bir şekilde gönderebilirsiniz. Festival’e giderken uçakta ya da arabada, yanınızda nakit para taşımamanızı ve bu gibi Almanya’ya para gönderme ihtiyaçlarınızı önden TransferGo ile güvenle halletmenizi öneririz. Üstelik davet ettiğiniz arkadaşınız TransferGo’yu kullanmaya başladığında 22€ kazanıırsınız, arkadaş davet programımızı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Oktoberfest’e ne zaman gidileceği sorusu neden bu kadar önemli?

Oktoberfest’te çadırlarda veya bira bahçesinde oturacak yer bulamazsanız, garsonlar size hizmet etmiyor. Çadırlar da her zaman aylar öncesinden doluyor. Oktoberfest için rezervasyonunuz yoksa korkmayın, çadırın yarısı rezerve edilmemiş masalarla dolu, bu nedenle, özellikle 4 kişiden fazla bir grupsanız, erken gelmek ve bir masa bulmak çok önemli. Festivalin ikinci hafta sonu olan İtalyan hafta sonunda gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin… Çılgın İtalyanlar arasında kaybolursunuz. İtalyan hafta sonunda, Münih’e yakın olan İtalya’dan milyonlarca insan buraya akın ediyor.

Oktoberfest’e Nasıl Gidilir?

Münüh’e ulaşmanın en kolay yollarından biri, uluslararası Franz Josef Strauss Havalimanı’nı kullanmaktır. Havalimanından şehre tren (S-Bahn) ile 40 dakikada ulaşabilirsiniz. Theresienwiese, şehir merkezinden yürüyerek ya da toplu taşıma ile kolayca erişilebilir.

Oktoberfest’te ne giymeliyim?

Oktoberfest’e hazırlananlar, festival fotoğraflarındaki geleneksel kıyafetleri görmüşlerdir, bu giysilerin adı Trachten’dir. Oktoberfest sırasında kadınlar Bavyera bölgesinin geleneksel kıyafeti olan drindl, erkekler ise yerel pantolonlar ve kareli gömlekler, yani lederhosen giyerler. En ucuz Drindl’ın fiyatı 40-50 Euro civarındadır. Gerçekten yüksek kaliteli bir Drindl’ın fiyatı 500 Euro üzerindedir. Drindl olmadan asla gidemem diyenler için Aldi, Lidl gibi süpermarketlerde, Amazon gibi online mağazalarda veya ana istasyondaki mağazalarda ucuz Drindl aramalarını öneririz.

Ne yazık ki erkek kıyafetleri biraz daha pahalı. En ucuz lederhosen takımının fiyatı 70-80 Euro civarındadır. Tabii ki bu kıyafetten çok eğlenceyle ilgili ama şık giyindiğinizde de ortamın havasına daha çok girersiniz. Unutmadan: alan gündüzleri sıcak olsa da akşamları genellikle 9-10 derece oluyor, bu yüzden ceket ve hırka getirmeyi unutmayın.

Son olarak, bölgeye büyük çantalarla girmeyin. Çantanız varsa girişte 4 Euro karşılığında depozitoya bırakmanız gerekiyor, bu yüzden yanınıza küçük bir kol çantası almanızı öneririz.

Oktoberfest biraları

Oktoberfest, Münih’te bira içmek için en pahalı yerdir. En pahalı restoranda bile 1 litre bira en fazla 10 euro tutarken, festival alanında 14-15 euro civarında tutmaktadır. Her yıl festival başlamadan önce ortalama bira fiyatları haberlerde ve Oktoberfest resmi websitesinde açıklanıyor. Bu biralar festival için özel olarak üretilmekte ve 1 litre olarak satılmaktadır, yani yarım litre içme seçeneğiniz yok. MaßBier, özellikle Oktoberfest için %9-10 alkol oranı ve daha az asidite ile yapılır. İçimi kolay olduğundan, çok çabuk sarhoş etmez ve tadını çıkara çıkara içersiniz.

Oktoberfest yiyecekleri

Biraya eşlik etmesi için en sık sipariş edilen yemekler genellikle kızarmış tavuk (Hendl) ve bizdeki simidin susamsız versiyonu olan pretzel’dir. Kremalı mantarlı Knödel, kızarmış domuz eti, sosis, Steckerlfisch diğer geleneksel Bavyera yemekleridir. Oktoberfest’te her yıl 7 milyon litre bira, yüz binlerce sosis, on binlerce kızarmış tavuk ve balık tüketilmektedir. Yemeklerin fiyatı ise 10-20 Euro arasında değişebilir.

Gitmeden önce resmi websitesindeki canlı Oktoberfest duyurularını sürekli olarak takip etmenizi öneririz. Çünkü unutmayın, Oktoberfest’te her an her şey olabilir 😉

_________

TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.

Yazar hakkında

Baran Nalbantoğlu

Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Baran, ESADE Barcelona Business School’da Pazarlama Yönetimi ve HEC Paris Business School’da Uluslararası İşletme alanlarında yüksek lisans yapmıştır. FMCG, medya, e-ticaret ve fintech sektörlerinde, global markalar için pazarlama stratejileri geliştirmiş, içerik üretimi çalışmalarına öncülük etmiştir. TransferGo’da Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Baran, stratejik pazarlama ve büyüme odaklı projelerin planlanması, geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinden sorumludur. Farklı ülkelerde yaşamış olan Baran, göç ve yurtdışında yaşam konularına tutkuyla yaklaşmakta, bu süreçte insanların hayatını kolaylaştıracak bilgi ve içerikler sunmayı hedeflemektedir.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan