Blog ana sayfası
Yurt Dışında Yaşam
Hikayeler

Türk Usulü Paella Tarifi – Kevserin Mutfağı

5 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Enter the country or currency you want to send money from.

Popüler

All countries

EUR Avusturya
EUR Belçika
EUR Hırvatistan
EUR Kıbrıs
CZK Çek Cumhuriyeti
EUR Çek Cumhuriyeti
DKK Danimarka
EUR Danimarka
EUR Estonya
EUR Finlandiya
EUR Fransa
EUR Almanya
EUR Yunanistan
HUF Macaristan
EUR Macaristan
ISK İzlanda
EUR İzlanda
EUR İrlanda
EUR İtalya
EUR Letonya
EUR Liechtenstein
EUR Litvanya
EUR Lüksemburg
EUR Malta
EUR Monaco
EUR Hollanda
NOK Norveç
EUR Norveç
PLN Polonya
EUR Polonya
EUR Portekiz
RON Romanya
EUR Romanya
EUR San Marino
EUR Slovakya
EUR Slovenia
EUR İspanya
SEK İsveç
EUR İsveç
GBP İngiltere
EUR İngiltere
TRY Türkiye

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Enter the country or currency you want to receive money in.

Popüler

All countries

EUR Andorra
AED Birleşik Arap Emirlikleri
XCD Anguilla
ALL Albania
AMD Ermenistan
EUR Ermenistan
USD Ermenistan
AOA Angola
EUR Avusturya
AUD Avustralya
AWG Aruba
AZN Azerbaycan
EUR Azerbaycan
USD Azerbaycan
BBD Barbados
BDT Bangladeş
EUR Belçika
XOF Burkina Faso
BGN Bulgaristan
EUR Bulgaristan
BHD Bahrain
USD Bahrain
BMD Bermuda
BND Brunei Darussalam
BOB Bolivia
BSD Bahamas
BTN Bhutan
BWP Botswana
BZD Belize
CAD Kanada
CHF İsviçre
EUR İsviçre
NZD Cook Islands
CLP Chile
XAF Cameroon
USD Çin
COP Kolombiya
CRC Costa Rica
ANG Curaçao
EUR Kıbrıs
CZK Çek Cumhuriyeti
EUR Çek Cumhuriyeti
EUR Almanya
DJF Djibouti
DKK Danimarka
EUR Danimarka
XCD Dominica
DOP Dominican Republic
DZD Algeria
USD Ecuador
EUR Estonya
EGP Egypt
EUR İspanya
ETB Ethiopia
EUR Finlandiya
FJD Fiji
USD Micronesia
EUR Fransa
XAF Gabon
EUR İngiltere
GBP İngiltere
XCD Grenada
GEL Gürcistan
EUR Gürcistan
USD Gürcistan
GHS Gana
GIP Gibraltar
GMD Gambia
XAF Equatorial Guinea
EUR Yunanistan
USD Guam
GYD Guyana
HKD Hong Kong
USD Hong Kong
HNL Honduras
EUR Hırvatistan
EUR Macaristan
HUF Macaristan
IDR Endonezya
EUR İrlanda
ILS İsrail
INR India
USD India
EUR İzlanda
EUR İtalya
JMD Jamaika
JPY Japonya
USD Japonya
KES Kenya
USD Kenya
KGS Kırgızistan
EUR Kırgızistan
USD Kırgızistan
KHR Cambodia
AUD Kiribati
KMF Comoros
XCD Saint Kitts and Nevis
KWD Kuveyt
USD Kuveyt
KYD Cayman Islands
KZT Kazakistan
EUR Kazakistan
USD Kazakistan
XCD Saint Lucia
EUR Liechtenstein
LKR Sri Lanka
LSL Lesotho
EUR Litvanya
EUR Lüksemburg
EUR Letonya
MAD Fas
EUR Monaco
EUR Moldova
MDL Moldova
USD Moldova
MGA Madagascar
MKD Makedonya
MNT Moğolistan
EUR Martinique
MRU Mauritania
EUR Malta
MUR Mauritius
MVR Maldives
MWK Malawi
MXN Meksika
MYR Malaysia
MZN Mozambique
NAD Nambiya
XOF Niger
NGN Nijerya
EUR Hollanda
EUR Norveç
NOK Norveç
NPR Nepal
NZD New Zealand
USD New Zealand
OMR Umman
USD Umman
USD Panama
PEN Peru
PGK Papua New Guinea
PHP Filipinler
PKR Pakistan
PLN Polonya
EUR Polonya
USD Puerto Rico
EUR Portekiz
PYG Paraguay
QAR Katar
USD Katar
EUR Reunion
EUR Romanya
RON Romanya
RWF Rwanda
SAR Suudi Arabistan
USD Suudi Arabistan
SBD Solomon Islands
SCR Seychelles
EUR İsveç
SEK İsveç
SGD Singapur
USD Singapur
EUR Slovenia
EUR Slovakya
EUR San Marino
XOF Senegal
SRD Suriname
USD El Salvador
SZL Esvatini
XAF Chad
XOF Togo
THB Tayland
USD Tayland
TJS Tacikistan
EUR Tacikistan
USD Tacikistan
USD Timor-Leste
TMT Turkmenistan
TOP Tonga
TRY Türkiye
USD Türkiye
TTD Trinidad and Tobago
TZS Tanzania
EUR Ukrayna
UAH Ukrayna
USD Ukrayna
UGX Uganda
USD United States of America
UYU Uruguay
UZS Özbekistan
EUR Özbekistan
USD Özbekistan
EUR Vatican City
XCD Saint Vincent and the Grenadines
USD Virgin Islands, British
VND Vietnam
VUV Vanuatu
WST Samoa
EUR Kosovo
ZAR Güney Afrika
ZMW Zambia
This amount placeholder is shown due to an error in the calculator.
Kayıt olun
Sign up to create an account and proceed in a new tab.

Powered by Birlesik Odeme

Dakikalar içinde teslim

İspanya Serüveni ve Paella

Yaklaşık dört yıldır İspanya’da yaşıyorum. İspanya’da geçirdiğim bu süre için İspanyol mutfağından çok farklı lezzetler tatma ve evde deneme fırsatım oldu. Hatta artık yavaş yavaş kendi yorumumu katmaya da başladım. Bu tarifte de İspanyol mutfağının en meşhur yemeği olan Paellayı birkaç küçük dokunuşla Türk usulüne çevirdim. Yaptığım değişiklikleri anlatmadan önce paella hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Paella İspanya’nın güneydoğusunda  yer alan, pirinç üretiminin çok olduğu Valensiya özerk bölgesinin Alicante şehrinden çıkmış bir çeşit pirinç yemeğidir. Ama tel şehriye ile yapılan çeşitleri de vardır.

Paellanın Farklı Çeşitleri ve Yapılış Yöntemleri

Aslında Paellanın çok farklı çeşidi vardır. Tavuklusu, tavşanlısı, tavşanlı tavuklusu, deniz mahsullüsü ve karışığı en sık rastlanan paella çeşitleridir. Paella tavuklu da olsa deniz ürünlü de olsa içine genelde birkaç çeşit de sebze eklenir. Bu sebzeler her zaman değişebilir elbette ama en sık kullanılanları taze fasulye, börülce, kırmızı biber ve enginardır.

Paellanın en büyük özelliklerinden biri risottoda olduğu gibi birbirine yapışmaya müsait yapıda bir pirinç kullanılmasıdır. Kıvamı pilav gibi tane tane değil, pirinçlerin biraz daha bir arada durduğu bir yapıda olur. Ama Paellayı tam olarak pilav gibi olmasa da kapama kıvamında yapanlar da vardır. Paellanın ikinci en büyük özelliği ise safran kullanılarak yapılmasıdır. Yine safran yerine safran rengi verecek gıda boyası kullanımı da oldukça yaygındır. Paellanın üçüncü olmazsa olmazı da zeytinyağdır. İspanya tam bir zeytinyağ cenneti olduğu için zeytinyağ tüketimleri oldukça fazladır ve yemeklerinde mutlaka zeytinyağ kullanırlar. Ama daha ucuza mal etmek isteyen turistik restoranlarda ayçiçek yağı ile yapıldığı da olur.

Paellanın Türk Usulü Yorumlanması

Anlayacağınız üzere tek bir paella tarifi, tek bir paella yapım usulü yok. Ben de bu çeşitlilikten ilham alarak Paellayı Türk mutfak kültürü çerçevesinde yorumladım ve Türk usulü paella tarifinde paellanın bazı olmazsa olmazlarını olur hale getirdim. Öncelikle paella pirinci yerine baldo pirinç kullandım. Görüntüsü paelladan biraz farklı oldu ama olumsuz bir etkisi olmadı.

Türkiye için oldukça pahalı bir baharat olan safranı çıkardım. Yerine diyemeyeceğim, birbirinin yerini tutacak baharatlar değiller ama ek olarak paellada kullanılmayan birkaç farklı baharat kullandım. Kurutulmuş reyhan, sumak ve acı pul biber pirinç ve tavukla çok uyumlu baharatlar olduğu için Türk usulü paellada da oldukça iyi iş çıkarttılar.

Reyhan, Sumak ve Pul Biber: Türkiye’den Gelen Baharatlar

Reyhan, sumak ve acı pul biber benim İspanya’da hiç bulamadığım ya da iyisini bulamadığım baharatlar. Bu baharatları Türkiye’den getiriyorum ya da getirtiyorum. Bu tür Türkiye siparişlerimde TransferGo ile rahatça para göndererek alışverişlerimi sorunsuzca gerçekleştiriyorum. O yüzden eskiden burada bulamadığım için her tarifte bol bol kullanamadığım baharatları artık rahat rahat kullanıyorum. Reyhanı dolma dururken bir de Paellaya koyayım bakalım nasıl olacak diyerek paellada rahat rahat kullanmamı sağlayan da TransferGo’nun sağladığı bu kolaylık.

Paellayı Türk usulü yapmanın ilk akla gelen en kolay yolu salça eklemek olurdu muhtemelen. Ama bu değişim paellayı paella olmaktan çıkarırdı bana göre. Benim istediğim şey bambaşka bir yemek yapmak değil yiyenin yediği şeyin paella olduğunu ama değişik bir şeyler yapıldığını da anlamasıydı. Bu haliyle tam olarak istediğim şeyi elde ettim. 

İsterim ki sizler de bu tarifi deneyip yaptığım bu değişikliklerden ilham alarak doğduğunuz ya da yaşadığınız coğrafyanın size sunduğu malzemeleri kullanarak kendi paellanızı oluşturun.

Sevgilerimle,

Kevser

Türk Usulü Paella Tarifi

Türk Usulü Paella için malzemeler:

  • 2 adet kemiksiz tavuk but,
  • 1 su bardağı baldo pirinç,
  • 1 baş soğan,
  • 1 diş sarımsak,
  • 10 adet taze börülce,
  • 1 küçük kırmızı biber,
  • 1 adet rendelenmiş domates,
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber,
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ,
  • Su,
  • Tuz,
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan,
  • 1 çay kaşığı sumak,
  • 1 çay kaşığı acı pul biber.

Türk Usulü Paella Hazırlanışı:

  1. Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırıp içine tavukları dizin,
  2. Harlı ateşte arkalı önlü iyice kızartın,
  3. Tavukları tavanın kenarına çekip ortaya yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve orta hararetli ateşte yumuşayana kadar kavurun,
  4. İkiye böldüğünüz börülce, iri iri doğradığınız kırmızı biberleri ve ince ince dilimlediğiniz sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha kavurun,
  5. Toz biberi ekleyip karıştırın,
  6. Rendelenmiş domatesi ekleyip karıştırın,
  7. Kullandığınız pirinci ve pilav yaparken kullandığınız su miktarının iki katı kadar sıcak su ekleyin,
  8. Tuz, reyhan, sumak ve pul biberi ekleyip karıştırın,
  9. Kapağını kapatıp harlı ateşte pirinçler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirin (suyu az gelirse gerektiği kadar kaynar su ilavesi yapın),
  10. Ateşten alıp servis öncesi kapağını açmadan 15 dk. dinlendirin.

Afiyet olsun…

Yazar hakkında

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan