Blog ana sayfası
Yurt Dışında Yaşam
Hikayeler

Göç Olsun Güç Olmasın

4 Min. okuma
Calculator placeholder

Gönderilen

Popüler

All countries

Döviz kuru

– – –

GBP 1 = NGN 2030.28232

Transfer ücreti

Ücretsiz – – – 0.99 0.99 USD

Alıcının alacağı

Popüler

All countries

Please update the currency or receiver details.

Transfers from Türkiye are paused today. But don’t worry, they should be back on the next working day.

You're aiming high! Let’s try a smaller amount for now.

Please update the currency or receiver details.

Let’s try sending to another country instead.

Due to regulations, we can’t send money to this country right now. We’ll keep you posted if things change.

Let’s try sending to another country instead.

The amount is a bit too small for us. Try adding a little more.

Hmm, something’s not right. Try a different amount—or refresh this page.

Powered by Birlesik Odeme

30 dakikada teslimat

Son dönemlerde Türkiye’de ekonomik krizin baş göstermesi, döviz kurlarındaki ani değişimler, siyasi gerginliklerin topluma da sirayet etmesi gibi sebeplerle farklı diyarlara göçmek sıkça düşünülür oldu. Bir çoğumuz kısa bir Avrupa tatili yapmak dışında yurt dışına adım bile atmamışken tüm kurulu düzenimizi bozup bir başka ülkeye yerleşme planları yapıyoruz.

Peki konforsuz olduğunu düşünsek bile aslında bir yere kadar oturtmuş olduğumuz konfor alanımızdan çıkmak bize neler kazandırabilir, neler kaybettirebilir; Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu Yasemin Bıçakçı ile bu hafta bu konuya odaklanmak istedik.

Göç etmek ve bunun psikoloji üzerine etkisi nedir?

Bildiğimiz gibi göç etmek eylemi bazı ekonomik, siyasal, toplumsal olumsuzluklar sebebiyle kişilerin bulundukları coğrafyadan belirli süreli veya süresiz şekilde başka bir yerleşim yerine gitmeleri anlamına geliyor. Bu durum olumlu ya da olumsuz şekilde kişinin psikolojisini bir hayli etkileyebiliyor. Berry’nin Kültürleşme Modeli’ne göre göç eden bireylerin bu durum ile baş etmek adına geliştirdiği dört farklı strateji türü bulunuyor; Asimilasyon, Ayrılma, Bütünleşme ve Marjinalleşme. Kişi içine girdiği kültürü tamamen benimseyip eski kültürel bağlarından kopup asimile olabiliyor. İçine girdiği kültürü tamamen reddederek ayrılabiliyor. Eski kültürel birikimini koruyup yeni kültürü de kucaklayarak bütünleşebiliyor. Her iki kültürü de reddederek marjinalleşebiliyor.

Peki adaptasyon ve uyum sağlamanın nasıl etkileri oluyor?

Asimilasyon stratejisi geliştiren bireylerin daha fazla yaşam doyumu ve sosyokültürel adaptasyon sağladığı görülürken bütünleşme stratejisi geliştiren bireylerin ise daha yüksek benlik saygısına sahip olduğu tespit ediliyor. Kişinin dahil olduğu kültüre uyum sağlama süreci ne kadar başarılı olursa stres seviyesinin de bir o kadar düşük olduğu da çalışmalar ile ortaya konuyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda kişilerin kültürleşme aşamasında psikolojik ve sosyokültürel anlamda göç ettikleri ortamın kültürüne uyum sağladıklarını saptıyorlar. Psikolojik, somatik ve sosyal anlamda birey ne kadar iyi durumda ise bulunduğu çevreye bir o kadar uyum sağladığı gözlemleniyor. Ekonomik olarak göç edilen yerde iyi durumda olmanın olumlu etkileri de bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş.

Peki bu süreçte birey olarak ne yapmak lazım?

Belki de her süreçte olduğu gibi göç etmek de oldukça bireysel bir deneyim olmakla beraber kişinin hali hazırda sahip olduğu psikolojik savunma stratejilerine, fiziksel durumuna, çevresel faktörlere, kişiye özel birçok etkene bağlı olarak farklı şekilde ilerleyebilir. Göçmen kişilerin bu uyum süreci boyunca kendini düzenli olarak gözlemlemesi, yaşadığı sorunların sebeplerini analiz edebilmesi ve bir sorun olduğunda yardım almaya açık olması sürecin daha olumlu ilerlemesini sağlayacaktır.

Bu süreçte doğru desteği bulmak kolay olmayabilir, bir uzmandan yardım almak istendiğinde kendi dilinizde terapi bulmanız sizi zorlayabilir. Bu noktada tamamı yüksek lisansını tamamlamış uzman psikologlardan, size en uygun olanla eşleşebileceğiniz Hiwell uygulamasından online olarak destek alabilirsiniz. Ayrıca TransferGo kullanıcılarına özel, tüm seans paketleri için geçerli %15 indirimden yararlanabileceğiniz tek kullanımlık trgo15 kodunuzu kullanabilirsiniz.

______________

TransferGo’yu dilerseniz iş, dilerseniz kişisel amaçlı kullanabilirsiniz. Size kolaylık, karşı koyulamayacak fiyat avantajları ve güvenilir bir hizmet sunma sözü veriyoruz. İnternet üzerinden para transferleri için şimdi kaydolun.

Kaynakça:

Aycan, Z. and Berry, J. W. (1996). Impact of employment-related experiences on immigrants’ psychological well-being and adaptation to Canada. Canadian Journal of Behavioral Science, 28(3), 240.
Berry, J. W. (2005). Acculturation: Living successfully in two cultures. International journal of intercultural relations, 29(6), 697-712.
Berry, J. W., Kim, U., Minde, T. and Mok, D. (1987). Comparative studies of acculturative stress. International migration review, 491-511.
Ryabichenko, T. A. and Lebedeva, N. M. (2016) “Assimilation or integration: Similarities and differences between acculturation attitudes of migrants from Central Asia and Russians in Central Russia Psychology in Russia”, State of the Art 9(1):98-111.
Searle, W., and Ward, C. (1990). The prediction of psychological and sociocultural adjustment during cross-cultural transitions. International Journal of Intercultural Relations, 14(4), 449-464.

Yazar hakkında

TransferGo Team

TransferGo is here to make your life easier. Whether you’re paying bills, supporting family, helping businesses or dealing with emergencies—we want you to be able to make fast, low-cost money transfers safely and securely. We want to make a tangible difference to your lives, reward your hard work, and help every one of you become more prosperous. How? By making global money transfers as simple as sending a text.

Arkadaşlarını TransferGo’ya davet et, 22€ kazan